El Cercle d'Economia considera que el "repte innovador" de la política espanyola després de les eleccions del 28 d'abril és entendre que "el nou escenari multipartidista" exigeix crear una "nova cultura de la negociació i acord polític per aconseguir una governança estable que eviti la temptació populista".

El lobby econòmic ha fet pública aquest divendres una opinió titulada Respostes a la temptació populista europea, dues setmanes abans de la XXXV Reunió del Cercle d'Economia, que se celebrarà els dies 30 i 31 de maig i 1 de juny a Sitges sota el lema "Un món desordenat: economies en transició, democràcies en perill".

En el document, el Cercle d'Economia diu que el pluralisme partidista del parlament espanyol reflecteix la "diversitat de la ciutadania espanyola" i respon a la fragmentació política del nostre temps. En aquest sentit, advoca per buscar l'estabilitat i la governabilitat en "la cultura de la negociació i l'acord".

Per a l'entitat, dos dels grans reptes als quals s'enfrontarà el nou Parlament i el Govern a la pròxima legislatura són els de consolidar una economia "encara fràgil" i donar resposta al "conflicte territorial". En aquest sentit, doncs, el Cercle apel·la "al sentit de la responsabilitat i de la transcendència del moment" dels partits polítics perquè, mitjançant les aliances que realitzin, garanteixin l'estabilitat que requereixen les circumstàncies.

En clau europea

L'entitat creu que el paper d'Espanya i del seu nou Govern ha de guanyar protagonisme a la nova legislatura europea, per a la qual cosa l'Executiu ha d'elaborar una "política espanyola per a Europa". Segons el Cercle d'Economia, les pròximes eleccions al Parlament Europeu han despertat més expectació que en convocatòries anteriors perquè, a més de l'orientació política, es discuteix el "propi sentit i continuïtat del projecte europeu" tal com l'hem conegut.

Per a l'entitat empresarial, aquestes eleccions arriben en un moment en el que "s'han superat les pitjors situacions de la crisi", però el seu llegat, en forma de malestar social i deteriorament de la política tradicional, comporta la "temptació populista que amenaça els fonaments mateixos de les nostres democràcies liberals".

Amenaça que afecta la pràctica totalitat dels països occidentals i que, segons el Cercle, només es pot respondre des de comunitats supranacionals, com la Unió Europea. Per això, considera que de l'encert de les institucions europees en els cinc anys que venen dependrà en bona mesura la nostra "democràcia, progrés econòmic i cohesió social".

Una posició cohesionada de la Unió Europea que també caldrà, segons l'opinió de l'entitat, davant el nou escenari que ha provocat la irrupció de la Xina a l'escenari global i la guerra comercial on estem immersos.