L'empresa de telecomunicacions Cellnex ha presentat aquest divendres els resultats de l'exercici 2021 en el qual van créixer exponencialment els ingressos fins als 2.536 milions d'euros, que suposa un augment del 58% respecte al 2020. En aquesta mateixa línia va augmentar l'ebitda ajustat, que durant l'exercici passat va créixer un 63% fins als 1.921 milions. El flux de caixa lliure i recurrent palanquejat també va augmentar amb escreix, arribant als 981 milions (+61%). Ara bé, tot i aquests creixements, el resultat net comptable va ser negatiu, concretament de -351 milions d'euros a causa de l'efecte de les majors amortitzacions, que va créixer un 73% en relació amb el 2020, i dels costos financers, que van augmentar un 64% si ho comparem amb el  2020.

També cal recordar que la companyia també està immersa en un l'intens procés d'adquisicions i en una ampliació considerable del perímetre del grup; amb adquisicions a  Polònia o França per exemple. Alhora, també s'ha d'apuntar que hi ha altres dos impactes que fan que el resultat sigui negatiu, com són el pla voluntari de prejubilacions acordat el mes de desembre en les filials de Cellnex Espanya per al període 2022-2025, i a l'increment de l'impost de societats al Regne Unit que passarà del 19% actual al 25% en 2023. 

Sobre els resultats de l'empresa, el conseller delegat de Cellnex, Tobias Martínez, ha assegurat que "l'empresa continuarà donant pèrdues comptables durant molts anys" i les ha justificat pel ràpid creixement de l'empresa i un criteri de prudència comptable. Martínez ha explicat que l'empresa ha optat per assignar el màxim valor als actius, cosa que "significa tenir grans amortitzacions de totes les inversions", la qual cosa dona menys volatilitat i risc al balanç de l'empresa.

 

18.800 milions en inversions

Durant aquest 2021, Cellnex ha tancat operacions de creixement en 8 països europeus com són França (Hivory), Àustria, Dinamarca, Irlanda, Itàlia i Suècia (CK Hutchison), Polònia (Play i Polkomtel) i Països Baixos (emplaçaments de DT) a través dels quals ha incorporat un total de 46.600 emplaçaments al seu portfoli d'infraestructures a Europa i programes de desplegament (BTS) de més de 13.000 nous emplaçaments en aquests països fins a 2030. El global de la inversió associada a aquestes operacions supera els 18.800 milions d'euros.

Al marge del tancament d'aquestes operacions, en els últims mesos la companyia també ha anunciat nous acords a França per a la construcció de fins a 2.850 nous emplaçaments addicionals fins a 2028, l'adquisició de 2 Central Offices (Datacenters) i l'ampliació del projecte conjunt de desplegament de fibra òptica, i amb Iliad, per al desplegament de fins a 2.000 nous emplaçaments addicionals fins a 2028, a més de l'acord amb la Societé du Grand Paris per a dotar de connectivitat les noves línies 16 i 17 del metro de la capital francesa. Tot plegat, suma una inversió addicional a França d'uns 1.500 milions d'euros aproximadament. També destaquen pel que fa a noves inversions els acords aconseguits a Portugal per a ampliar la cooperació amb MEO i  així com l'adquisició a ONI de 63 emplaçaments; o els projectes per a dotar de connectivitat la línia ferroviària London-*Brighton al Regne Unit, o la xarxa ferroviària de ProRail als Països Baixos. En total prop de 400 milions d'euros addicionals.

Així mateix, Cellnex ha obtingut un acord amb l'operador britànic de telecomunicacions BT per a ampliar l'actual acord de prestació de serveis (MSSA) que finalitza el 2030, amb un acord de col·laboració “multidècada” que inclou l'opció d'estendre'l fins a 2040, amb una clàusula d'“all or nothing”.

Addicionalment i tal com ja estava previst, la companyia ha exercit el dret de compra del 30% que Iliad encara mantenia en la societat de torres (amb una inversió de 950 milions d'euros) que es va crear per a gestionar els emplaçaments adquirits per Cellnex a Iliad a França en 2019. Totes dues companyies, Iliad i Cellnex, també han arribat a un acord pel qual Cellnex ha incrementat un 10% --fins al 70%, amb una inversió de 140 milions d'euros-- la seva participació en la societat que gestiona els emplaçaments de Play a Polònia, i en la qual Iliad continuarà mantenint un 30%. La sortida de caixa associada a l'exercici d'aquests drets de compra podrà veure's compensada pels ingressos estimats –entorn de 1.100 milions d'euros—procedents de la desinversió de 3.200 emplaçaments a França, requerida per l'autoritat francesa de la competència, així com de la potencial desinversió al Regne Unit que pugui plantejar l'autoritat de competència britànica com a resultat de l'actual fase 2 d'anàlisi de l'adquisició dels actius de CK Hutchison al Regne Unit.

"Un exercici excel·lent"

El president de Cellnex, Bertrand Kan, ha subratllat que el 2021 va ser “un exercici excel·lent per a Cellnex" i que estan francament satisfets "amb un altre any de fort creixement en operacions, fluxos de caixa i marges, en línia amb les previsions. Quant a l'evolució del negoci, hem aconseguit un gran avanç, iniciant operacions en un nou país, Polònia, i consolidant la nostra posició a França, els Països Baixos, Portugal i Irlanda. A més, hem continuat ampliant l'abast de la nostra activitat, començant a proveir fibra, equipament actiu i altres serveis als nostres clients”.

En aquesta línia, Martinez, ha destacat com “tant el vector orgànic com l'inorgànic han estat els impulsors del creixement. La consolidació de les nostres operacions en cinc dels sis països en els quals hem adquirit actius a CK Hutchison, després de l'acord de finals de 2020, i les anunciades en els primers mesos de 2021 han tingut un efecte sobre l'ampliació del perímetre de la companyia i ha provocat augments per sobre del 50 i 60% en ingressos, EBITDA i Cash Flow recurrent. Es tracta d'uns creixements que continuaran tenint un efecte arrossegui important en 2022, quan diverses d'aquestes operacions es consolidaran ja a exercici complet”.

Per part seva, José Manuel Aisa, director financer del Cellnex, ha valorat la capacitat de la companyia per a finançar-se en el mercat, subratllant com “el projecte de creixement del grup continua trobant un suport decidit en els mercats de deute i capital. 2021 de nou ha mostrat l'atractiu de Cellnex en completar una nova ampliació de capital per 7.000 milions d'euros, la quarta en dos anys, i en llançar i cobrir fins a cinc emissions de bons per un import acumulat superior als 6.000 milions d'euros. Continuem aconseguint tanta receptivitat dels inversors com bones condicions en termes de cost del deute. També destacaria que hem formalitzat el “marc financer” per a l'emissió de deute vinculat a objectius ESG, un pas imprescindible del grup cap a la pròxima emissió de bons sostenibles”.

Perspectives per a 2022

Després de la presentació d'aquests resultats, la companyia també ha presentat les previsions per als diferents indicadors clau de cara a l'exercici 2022. Pel que fa als ingressos, plantegen ingressar entre 3.460 i 3.510 milions d'euros, que suposa un augment de 1.000 milions respecte als ingressats el 2021, amb un ebitda estimat d'entre 2.650 i 2.700 milions d'euros amb un flux de caixa d'entre 1.350 i 1.380 milions d'euros. En aquest sentit, les xifres responen a la perspectiva de creixement anunciada per al període 2021-2025 amb creixements anuals del +13% en ingressos (fins als 4.100 – 4.300 milions per al 2025), del +15% en ebitda (fins als 3.300-3.500 milions el 2025) i del +21% en el flux de caixa lliure i recurrent (fins als 2.000-2.200 milions el 2025).

De cara al futur, Martínez ha explicat que no compten amb un pressupost específic per a comprar noves empreses, però que estan preparats per a dur a terme aquestes operacions, la qual cosa justifica la liquiditat disponible de 8.600 milions. Entre aquestes inversions podria estar l'entrada de l'empresa a Alemanya sobre el que ha assegurat que si es dona l'oportunitat, estudiaran "amb totes les ganes, il·lusió i recursos que faci falta". "Ens encantaria estar a Alemanya, però no depenem d'estar a Alemanya, i això és sa" ha assegurat el CEO.