Catalunya es consolida com un pol atractiu per les start-ups, i ja en té 1.300 'start-ups' que generen 13.820 llocs de treball, segons dades de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) que ha donat a conèixer aquest dimarts la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a la trobada anual d'empreses emergents 'The Hub Event'. "Estem davant d'un ecosistema que ja comença a ser madur, que creix i es consolida", ha ressaltat Chacón.

El sector amb més empreses emergents és el de les tecnologies vinculades a la indústria 4.0, amb un 17% de les 'start-ups' catalanes. Les ciències de la vida i el sector del mòbil i 'software', amb un 13 i un 11% respectivament, són els altres àmbits als quals es dediquen més empreses emergents del Principat. D'altra banda, una quarta part dels empleats de 'start-ups' catalanes són estrangers.

"Estem atraient talent internacional", ha dit el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero. La majoria d'empleats internacionals d'empreses emergents ve de països de l'Europa Occidental (46%), seguits d'Amèrica del Sud (26%) i Europa Oriental (9%). També tenen presència treballadors d'Àsia-Pacífic (7%), de l'Àfrica-Orient Mitjà (6%) i de l'Amèrica del Nord (6%), i els treballadors estrangers de les 'start-ups' es dediquen principalment a les àrees funcionals de tecnologia (27%), les vendes (22%), gestió i estratègia (20%) i operacions (17%).

En el cas dels fundadors d'empreses emergents de Catalunya, un 15% prové d'altres països i un 38% ja havia creat prèviament altres empreses. El model de negoci de prop de la meitat d'aquestes empreses és el comerç electrònic, per davant del desenvolupament i manufactura (23%), el 'software' com a servei (22%) i la subscripció (20%). Les dades sobre 'start-ups', que ha fet públiques Chacón aquest dimarts, corresponen a l'exercici 2016.

El 21% aixeca rondes d'inversió de més d'1 milió

Pel que fa al finançament, tres de cada quatre 'start-ups' catalanes ha obtingut finançament privat d'algun tipus d'inversor. El 21% d'aquestes ha rebut rondes d’inversió superiors al milió d’euros. Un 5% de les empreses ha rebut finançament privat d'entre 5 i 200 milions d'euros. La major part de rondes d'inversió rebudes per 'start-ups', un 45%, han estat de menys de 250.000 euros i un 34% n'ha aixecat d'entre 250.000 i un milió d'euros.

Catalunya, un dels "principals 'hubs'" 

Chacón ha destacat que Catalunya s'ha "consolidat" com "un dels principals 'hubs'" d'Europa. "Fa cinc anys Catalunya no sortia a cap rànquing", ha dit la consellera d'Empresa, mentre que ara Barcelona se situa com el primer 'hub' de 'start-ups' del sud d'Europa i en cinquena posició a tot Europa, per darrere de Londres, Berlín, París i Amsterdam, segons el 'Ranking of Europe’s biggest startup hubs in 2017' elaborat per EU-Startups. A banda, és el tercer destí preferit per creadors d'empreses emergents, tal com apunta el rànquing 'Startup Heatmap Europe 2018' i la quarta ciutat europea per volum d’inversió rebuda en 'start-ups', segons Atomico.