Bones notícies per a l'economia catalana. Catalunya es posa al capdavant en la baixada de l'atur a Espanya el primer trimestre del 2018, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA). El primer trimestre del 2018, comparat amb l'últim del 2017, hi va haver una reducció de l'atur d'un 4,29% a Catalunya, mentre que en el conjunt de l'Estat va pujar un 0,78%.

La dada més rellevant és la diferència anual. Les persones desocupades van baixar un 20,46% a Catalunya en només un any. O el que és el mateix, hi va haver una caiguda de 118.000 aturats, la qual cosa representa la caiguda més important a Espanya en termes absoluts, per sobre d'Andalusia (-96.700) i el País Valencià (-66.200). Al conjunt d'Espanya, els aturats han disminiut en un 10,8%.

La contundent caiguda de l'atur a Catalunya, que contrasta amb la situació del conjunt de l'Estat, torna a posar en relleu l'impuls que manté l'economia catalana i contradiu el discurs expressat per diverses autoritats espanyoles després de l'esclat de la crisi constitucional catalana l'octubre del 2017.

De fet, les dades d'atur a Catalunya s'afegeixen a tota una sèrie de correccions econòmiques al llarg de les últimes setmanes que han assenyalat una disminució de l'impacte econòmic després del referèndum de l'1 d'octubre. En aquest sentit es van expressar recentment diverses entitats a nivell espanyol i internacional, com l'Airef i l'FMI. Ahir mateix, i pròpiament en matèria laboral, el departament d'Empresa i Coneixement va fer públic un informe en què assegura que en l'àmbit de la indústria digital es crearan uns 13.000 nous llocs de treball fins al 2030 a Catalunya.

Catalunya, líder

Catalunya ha encapçalat la caiguda de l'atur el primer trimestre de l'any, amb 20.600 desocupats menys que l'últim trimestre del 2017. En termes anuals, la caiguda és de 118.000 aturats. Al conjunt de l'Estat, l'atur ha pujat en 29.400 persones el primer trimestre. Pel que fa als ocupats, se n'ha incrementat el nombre en 105.300 catalans, la qual cosa col·loca Catalunya també en primer lloc.

La demarcació amb més atur ha estat Tarragona, amb un 15,84%, mentre que Lleida és on es registra menys atur (10,55%). A Girona l'atur se situa en un 14,05%, i a Barcelona, en un 11,55%.

Atur juvenil

Una de les xifres més dramàtiques de les dades de l'atur al conjunt d'Espanya és l'atur juvenil, que es manté molt més alt que als països de l'entorn europeu. La taxa d'atur juvenil s'ha situat aquest trimestre en un 36,3%.

Malgrat que 42.900 menors de 25 anys han deixat les cues de l'atur el primer trimestre, 515.200 joves espanyols continuen en una situació de desocupació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat