El debat sobre la feina i les noves tecnologies continua al punt de mira del mercat de treball. La indústria digital -o indústria 4.0- crearà aproximadament uns 13.000 nous llocs de treball fins al 2030 a Catalunya, segons un informe presentat pel departament d'Empresa i Coneixement aquest dimecres. El cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la direcció general d’Indústria, Joan Miquel Hernández, assegura que la introducció de la digitalització en la indústria catalana serà "positiva", però alerta que "el 35% dels llocs de treball tenen una alta probabilitat de ser automatitzats".

D'altra banda, un estudi de l'OECD publicat a The Economist confirma que aproximadament la meitat de les feines són vulnerables a l'automatització, però assegura que això donarà més marge als treballadors a dedicar-se a carreres "més interessants". 

L'amenaça de l'automatització

L'impacte de l'arribada de la indústria 4.0, però, serà desigual segons el sector. L'estudi estima que el sector serveis se'n veurà beneficiat, però en canvi, la indústria patirà un descens pel que fa a l'ocupació. Hernández afirma que el sector que lidera la digitalització a Catalunya és el de l'automoció, però que les pimes estan "endarrerides" perquè es necessita una "forta inversió". D'altra banda, considera que cal invertir en formació per tal d'adaptar-se a la digitalització i ha dit que és "inevitable" que alguns treballadors siguin "expulsats" del mercat laboral.

Les ocupacions amb menys risc de ser automatitzades són, segons el departament, les que més dependència tenen en tres variables: la intel·ligència social, creativa i el treball en entorns desordenats. Metges, dietistes, psicòlegs o professors es troben entre les professions amb menys risc de ser automatitzades. 

Les dades publicades per l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OECD), mostren exhaustivament els percentatges de risc d'automatització dels principals sectors de treball, els quals queden plasmats en el següent gràfic.

Davant aquesta ràpida evolució tecnològica, ja hi ha diverses empreses que estan apostant per la introducció de la digitalització en els seus productes i serveis, especialment en l'àmbit de l'automoció.

Desigualtats

Tot i això, cal tenir en compte que les noves tecnologies són cares, cosa que presenta una desigualtat important entre les grans firmes i les pimes. Sovint les últimes queden més endarrerides en l'àmbit digital per la manca de capacitat de fer grans inversions. 

La por a l'atur tecnològic

El responsable de l'informe ha afirmat que totes les revolucions industrials han estat acompanyades per "la por dels treballadors a perdre la seva ocupació". Hernández ha assegurat que "els llocs de treball que més estan en risc són els poc qualificats i poc remunerats". 

L'economista Xavier Sala-i-Martín ja va compartir amb ElNacional les seves opinions respecte la revolució tecnològica: "La hipòtesi aquesta que al món hi haurà quatre rics i tots els altres seran robots, ens planteja la pregunta: per fer-se rics han de vendre, i a qui ho vendran? No poden existir quatre rics que tinguin feina i la resta estigui a l’atur. És impossible que es perdi la feina". 

Amb tot, els experts coincideixen en què "cal renovar-se" amb formació i educació específica, per tal de de facilitar la "transició" del capital humà cap als nous models implantats per la indústria 4.0 i, així, evitar que moltes persones siguin "expulsades" del mercat laboral a causa de la digitalització.