El Premi Nobel d'Economia de l'any 2010, Christopher Pissarides, ha explicat aquest dimecres quins canvis es produiran en l'economia per l'impacte de la Covid i que es mantindran fins al 2030. El Premi Nobel, expert en creixement econòmic, macroeconomia i política econòmica, ha parlat sobre el futur del treball i el consum en un acte organitzat pel Mobile World Capital Barcelona

Pissarides, Regius Professor a la London School of Economics (LSE), preveu que els principals canvis que es mantindran en l'economia durant els pròxims anys seran l'acceleració de l'automatització, el teletreball i la disminució dels viatges, tant per feina com per oci. La nova realitat, segons l'expert, planteja alhora nous reptes. Pissarides creu que caldrà un replantejament del model de ciutats i les seves habituals zones residencials i comercials, hi haurà nous models de consum, amb menys consum exterior i més des de les llars, i també s'establiran noves regulacions al mercat laboral.

L'acte ha comptat amb la participació de Jordi Gual, president de CaixaBank, el director General de Nestlé Espanya, Jacques Reber, el director general de l'Associació d'Empreses de Supermercats (Asedas), Ignacio García-Magazo, el cofundador de Glovo, Sacha Michaud, i la investigadora del projecte de recerca Humaint del Joint Research Centre de la Comissió Europea, Songül Tolan.

Els canvis en l'economia fins al 2030

Un dels canvis que ha accelerat la Covid, segons el Premi Nobel, ha estat l'automatització i el replantejament sobre quines tasques les poden fer millor les màquines que les persones. Així doncs, s'ha produït una substitució de treball per capital, fet que ha estat incentivat pel rebuig al contacte social provocat per la Covid. Pissarides ha exemplificat aquest fenòmen amb l'auge del comerç en línia.

Un altre canvi que l'expert ha posat sobre la taula i que creu que es mantindrà en el llarg termini és el teletreball. El tercer canvi que ha exposat és la reducció dels viatges per feina i oci a partir de la irrupció de la Covid, fet que ja ha causat estralls en el sector del turisme i de les aerolínies. 

La "recepta" per afrontar els canvis

Pissarides creu que l'educació i la formació són essencials per afrontar els canvis que es presenten a l'economia, els quals provocaran una gran destrucció de llocs de treball. L'expert ha exposat que l'automatització accelerarà la pèrdua de llocs de treball, tot i que alguns es recuperaran gradualment quan se superi la pandèmia, tal com són els del sector hoteler. En aquest sentit, la investigadora de Humaint creu que les innovacions tecnològiques faran que les persones siguin "més productives i eficients" i que un augment de la demanda hauria de promoure la creació de llocs de treball i així compensar els que s'hagin perdut.

El professor de la LSE també creu que caldrà parar més atenció a les necessitats dels treballadors i a les comunitats, així com a la sostenibilitat i al medi ambient. "La sostenibilitat és clau i cal invertir en aquest aspecte", ha coincidit el director general de Nestlé, qui ha exposat que cal crear una nova cultura d'empresa i que la pandèmia ha potenciat la col·laboració i la comunicació amb els treballadors en el cas de Nestlé. Pissarides creu que les empreses també hauran de cuidar els seus clients en aquesta nova etapa, més enllà de preocupar-se dels interessos dels seus accionistes.