Fa deu anys, l'empresària i activista feminista Anna Mercadé, reconeguda per la seva labor en emfatitzar la importància de la dona a l'empresa i el lideratge femení, va impulsar la creació de l'Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) a la Cambra de Comerç de Barcelona. Una iniciativa que l'anterior Cambra liderada per Miquel Valls va decidir suprimir al final de la seva etapa per "raons i disputes internes", i que ara el nou ple cameral, amb Joan Canadell i Mònica Roca al capdavant, han decidit reimpulsar, amb Mercadé al capdavant.

La intenció ara és "no només reobrir l'Observatori sinó potenciar-lo, mirar de donar-hi més pressupost", expliquen des de la Cambra. "Els pressupostos ara ja estan tancats, però pels de l'any que ve proposarem una partida més àmplia per l'ODEE perquè cal potenciar-lo", asseguren. 

Mercadé, que avui, durant la jornada Women Evolution que s'ha celebrat a EsadeCreapolis ja es tornava a presentar contenta com la directora de l'Observatori, assegura que "ara les coses són diferents i que des de l'ODEE es poden fer grans coses, però ens cal finançament". I és que en els 10 anys de vida de l'ODEE, s'ha aconseguit posar sobre la taula de la Cambra la paritat i la igualtat de gènere en l'empresa. La feina de l'Observatori consisteix en estudiar les dades i posar-les de relleu, entre una diversitat de programes.

El darrer estudi de l'ODEE, presentat en el seu desè aniversari, evidenciava la necessitat de la seva lluita. Amb dades del 2018, només el 31% dels llocs directius i de gerència són ocupats per dones, el percentatge més baix des de l’any 2012. En canvi, el 57% dels llocs tècnics i professionals els ocupen dones, les posicions “del backstage”. Tal com apuntava aquell dia la directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Barcelona, Carme Poveda, “estem pitjor que fa uns anys a nivell de dones directives; i es percep un augment molt lent de la presència de dones als consells d’administració”. De fet, només el 12% de les empreses catalanes compleix la Llei d'Igualtat. 

En paraules de la -de nou- directora de l’ODEE, Anna Mercadé, “aquest país no es pot deixar perdre el talent que tenim les dones, perquè nosaltres fem les coses diferent quan ens deixen”. Ara l'ODEE torna a posar-se en marxa i a seguir aquesta lluita.