El Consell de Cambres ha expressat aquest dijous en un comunicat el seu "rebuig sense pal·liatius als actes vandàlics i al pillatge" en comerços que han tingut lloc aquests darrers dies en el context de les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél. L'entitat ha exigit a les entitats socials i polítiques un "posicionament clar" contra els atacs als negocis d'arreu del territori. Alhora, les Cambres creuen que cal un "anàlisi profund" sobre el malestar que ha desencadenat aquesta violència i adreçar-hi solucions.

L'entitat reconeix que aquests actes "no tenen res a veure amb el legítim exercici del dret de manifestació", alhora que exposen que aquests actes agreugen encara més la crítica situació dels comerços a causa de la pandèmia de la Covid i que els posen "contra les cordes". Per això, les Cambres també demanen a les autoritats competents una "protecció més efectiva" dels establiments.

Alhora que defensa el dret a la manifestació, les Cambres demanen "prendre les mesures necessàries per evitar el vandalisme i el pillatge".

 

botiga nike saqueig - adrià rovira

Una botiga Nike a Barcelona, saquejada en el context de les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél. / Adrià Rovira

Dret a manifestació

El Consell de Cambres també ha defensat el dret a manifestació i ha exigit el "màxim respecte i protecció" dels ciutadans que es manifesten lliurement contra les "injustificades condemnes a la llibertat d'expressió d'artistes i creadors". Tanmateix, l'entitat també creu que cal "actuar de manera exemplar" contra els servidors públics si aquests "'no s'ajusten als protocols establerts".

En aquest sentit, la Direcció General de la Policia va obrir una investigació per aclarir la lesió a un ull amb un projectil de foam durant les càrregues dels Mossos d'Esquadra de dimarts posteriors a la manifestació de Barcelona en contra de l'empresonament de Pablo Hasél.

  manifestación Pablo Hasél 2202 / Pau de la Calle

Manifestants a Barcelona contra l'empresonament de Pablo Hasel. / Pau de la Calle

L'empresonament del raper Pablo Hasél el passat 16 de febrer ha desembocat en manifestacions arreu del territori cada dia des de la seva detenció. En les protestes d'ahir a Barcelona, es van viure moments de tensió entre els manifestants i els policies al barri de l'Esquerra de l'Eixample i van acabar amb un periodista ferit per l'impacte d'un objecte llançat per un dels assistents a la protesta.