El Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya s’ha manifestat aquest dimarts a favor de l'ampliació de l’aeroport del Prat i les noves infraestructures previstes, tant pel que fa a la terminal satèl·lit com la tercera pista. "El fet que AENA es mostri disposada a endegar la tercera pista es considera molt positiu i compta amb el suport de les cambres", han expressat en un comunicat.

Tanmateix, tenint en compte les probables dificultats de tramitació i execució, defensen que cal mantenir la planificació de totes les altres inversions previstes. "Cal exigir que el plantejament de la inversió sigui coherent amb les restriccions mediambientals i es proposin solucions practicables i que garanteixin la factibilitat final del projecte", demanen, i valoren que "el ferm compromís de la societat catalana amb l’Agenda 2030 no ha d’impedir el plantejament de la inversió, però obliga a ser molt curós en el plantejament de solucions".

Les Cambres aposten per una "visió més àmplia"

Les Cambres de Catalunya consideren que cal "una visió més àmplia i integradora" que contempli la intermodalitat entre el ferrocarril i els aeroports per configurar una xarxa que pugui posar-se al servei del progrés dels diversos territoris i de l’assoliment d’objectius globals de país.

"Un territori més equilibrat i una economia més competitiva a partir d’unes inversions i un disseny de les infrastructures que no es justifiquin per elles mateixes sinó per la seva aportació a l’assoliment d’aquests objectius" és el que defensen des de les Cambres.

Les reivindicacions de les Cambres

Segons les Cambres, cal que els aeroports catalans amb tràfic internacional estiguin integrats amb la xarxa ferroviària d’altes prestacions de manera que sigui possible i fàcil que els viatgers que arriben als aeroports puguin traslladar-se a la xarxa de ferrocarril per arribar a les seves destinacions o per arribar a la resta d’aeroports. "Això obre moltes possibilitats tant per a la gestió aeroportuària com per la mobilitat de les persones i les mercaderies. Cal assegurar que l’aeroport del Prat compti amb una estació on puguin arribar trens d’alta velocitat i que tant l’aeroport de Girona com el de Reus puguin alimentar i alimentar-se de les connexions ferroviàries d’alta velocitat", argumenten en el comunicat.

També és important per les Cambres que s’institucionalitzi la participació dels territoris i dels representants dels interessos generals de l’economia en la governança dels aeroports individuals i de la xarxa aeroportuària de Catalunya. "Les cambres ho reclamem i ens oferim a dinamitzar aquest esforç", conclouen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat