La Cambra de Comerç de Barcelona, ha carregat contra l'Estat espanyol arran de la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya. Concretament, la Cambra, a través d'un comunicat, ha fet tres exigències molt clares a Espanya. 

En primer lloc, exigeix a l'Estat "el manteniment i acatament de l’Estat de Dret", que respecti a les institucions europees i, en particular, al TJUE, per últim, la Cambra exigeix a l'Estat "que actuï d’acord amb allò que estableix el Reglament del TJUE i el contingut de la resolució de 30 de juliol d’aquest Tribunal".

Alhora, en conseqüència, la Cambra demana que es declari suspesa l’euroordre contra el president Puigdemont i que es comuniqui immediatament a les autoritats italianes.

Tot plegat, segons apunta la Cambra, per "minimitzar l’impacte tan nociu que aquesta situació pot tenir, atesa la sensació de manca de seguretat jurídica, de cultura democràtica i de respecte envers les institucions europees que transmet l'estat Espanyol, elements clau per garantir el desenvolupament econòmic del nostre teixit productiu".

Per últim, la corporació ha anunciat que "amb la finalitat de reforçar el nostre posicionament", la Cambra serà present, i farà costat a altres institucions i autoritats del nostre país, a la manifestació convocada aquest diumenge per demanar l'alliberament dle president.

Puigdemont, retingut en arribar a Sardenya

Tot plegat va començar aquest dijous a la nit quan la policia italiana va retenir el president Carles Puigdemont, quan aquest aterrava a Sardenya per assistir a l'aplec internacional Adifolk que se celebra a l'Alguer.

El líder independentista viatjava a l'Alguer procedent de Brussel·les i tan bon punt va baixar de l'avió l'esperava un grup nombrós d'agents de la policia fronterera italiana, segons fonts de la seva defensa. 

El president ha passat la nit a la comissaria i aquest matí a passat a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, a qui correspon la competència sobre la seva posada en llibertat o l'extradició. Finalment, el president ha sortit en llibertat i sense mesures cautelars.

Puigdemont serà a l'Alguer

En estar en llibertat, Puigdemont no té cap mena de restricció de moviments. A més, el director de la seva oficina, Josep Lluís Alay, ha anunciat des de la presó de Sàsser, que aquest serà avui mateix a la ciutat de l'Alguer, malgrat els esforços de la Justícia espanyola per impedir els seus moviments.

"El ministeri fiscal no ha demanat mesures cautelars i el president sortirà probablement avui mateix de la presó i el tindrem a l'Alguer. El tindrem celebrant l'aplec internacional d'Adifolk amb aquest petit retard que ens ha causat un cop més el Tribunal Suprem espanyol", ha indicat.

A més, el president ha mantingut la seva agenda tal com estava prevista, per tant segueix en peu la reunió amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l'Alguer.

Imatge principal: Fotografia de Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Barcelona - Sergi Alcàzar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat