Amb el conjunt de l'Estat molt preocupat per l'augment del preu de la gasolina a les portes de la temporada estival i de les vacances, amb els preus disparats dels aliments, però també dels passatges d'avió i dels hotels, la vicepresidenta i ministra d'Economia del govern espanyol, Nadia Calviño, ha advertit aquest matí que ens "haurem de fer a la idea" que el cost del combustible continuarà marcat per la volatilitat, ja que aquest depèn del futur de la guerra d'Ucraïna i de les decisions que es prenguin per fer-hi front. En aquest sentit, ha defensat les mesures preses per l'Executiu, conegudes com el decret anticrisi, que ara s'haurà d'allargar al Congrés, ja que la seva vigència acaba a finals de juny, que la inflació està "alineada amb la de la zona euro" i ha deixat clar en una entrevista a Catalunya Ràdio que no és, ni de bon tros, la més alta de la regió.

 

"Estem vigilant"

"El preu del petroli està disparat i les decisions que s'estan prenent sembla que estiguin encaminades en la mateixa direcció, per això les mesures que hem pres són molt importants", ha volgut destacar. En aquest sentit, una de les que se suposava que havia de tenir més efecte sobre els espanyols era la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible, que havia d'abaratir el cost d'omplir el dipòsit del cotxe. Ara, la realitat és que el preu torna a estar per sobre dels dos euros el litre i no sembla que hagi de parar, sinó al contrari: es continua enfilant. Davant d'aquest fet, Calviño ha assegurat que al govern espanyol li consta que la Comissió Nacional del Mercat i la Competència "està vigilant si hi ha alguna alça en els marges de beneficis". En aquest sentit, però, ha avançat que la realitat de les gasolineres és complexa, ja que són de diferent tipus i amb característiques molt diferenciades: "S'està vigilant que s'estiguin donant les ajudes públiques com estaven pensades", per garantir-ne el bon ús i que els establiments no se n'aprofitin. "Aquesta mesura és una de les més importants i s'intentarà ajustar-la perquè sigui el més eficaç possible per alleugerir l'impacte de la guerra". 

Sobre la inflació, Calviño ha insistit en les seves declaracions de setmanes enrere, quan assegurava que al març es va arribar al pic, però destacant que "això no evita que hi hagi repunts". En aquest sentit, espera que durant la segona meitat de l'any aquest indicador es vagi "tranquil·litzant", tot i que depèn de l'evolució de la guerra i dels preus dels aliments. "Evitarem que s'arribi al 9%; desafortunadament, depèn molt de com es desenvolupi el preu de les matèries primeres i els aliments". 

Tensió amb Algèria 

Un dels temes del mes a Espanya ha estat el canvi de relacions respecte a Algèria i la vicepresidenta assegura que ja preveia aquest gir de guió perquè veia el país africà cada cop més "alineat amb Rússia" en els fòrums internacionals en què participa o presideix: "No m'ha sorprès la manera de concretar-ho", ha reconegut Calviño, que ha destacat "la unitat d'Europa, la determinació de respondre davant actituds negatives és el més important i s'ha de treballar en un canvi de posició d'Algèria. Espero que es reverteixi l'amenaça", ha desitjat la ministra. En la mateixa línia, però, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat garantint el subministrament del gas que arriba des d'aquest país.