Era un secret a veus. Algèria ha decidit importar carn francesa en comptes d'espanyola, en mig de la crisi diplomàtica entre Alger i Madrid. Concretament, les autoritats algerianes van decidir deixar d'importar carn bovina d'Espanya el novembre del 2021. Va ser el gener del 2022 quan van començar a substituir-la per la de França, tal com ha avançat aquest dissabte El Mundo. És a dir, el boicot als productes espanyols ve de lluny, malgrat que la relació entre ambdós països ha empitjorat molt durant les últimes setmanes (arran del reconeixement al pla marroquí d'autonomia per al Sàhara Occidental).

El més curiós aquí és que Espanya ja va substituir a França l'any 2019, moment en el qual Algèria va tallar les importacions franceses. Ara, la situació s'ha tornat a capgirar. Fa tres anys que les relacions "mercantils" i "personals" entre els exportadors espanyols i els importadors algerians són excel·lents. És per això que l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) titlla "d'inexplicable" les decisions preses pel govern d'Alger tant el novembre del 2021 com el gener del 2022. 

De 25 milions l'any 2020, a zero el 2022

Estem parlant de tres bloquejos comercials per part d'Algèria. "Per un motiu polític no es va renovar l'acord sanitari per exportar animals" el novembre del 2021, de manera que les exportacions van estar parades fins al febrer del 2022. Llavors, va arribar el ramadà i amb ell el pic de demanda de carn bovina amb el qual Algèria va suavitzar la seva postura i va reobrir el flux comercial. Quan semblava que la situació estava controlada, Pedro Sánchez va cedir al Marroc i va ensorrar l'autodeterminació del Sàhara Occidental. El govern d'Alger es va emprenyar i va tornar a tancar les importacions al març. "Teníem els animals preparats i al president se li acudeix obrir la boca en plena campanya del ramadà, ens van tancar un altre cop el conveni", explica el ramader de Toledo (Castella la Manxa) Luis Fernández Ruiz a El Mundo.

La cosa no acaba aquí, ja que Algèria ha tornat a recórrer a Espanya per a la festa del xai (el pròxim 9 de juliol). La cosa ha acabat igual: amb el tercer i, de moment, últim bloqueig comercial. "És el tercer tancament per motius polítics i no de preu en menys d'un any. Treballem amb uns estàndards de qualitat excel·lents. A Algèria hem arribat a facturar 25 milions d'euros l'any 2020, el 2022 estem a zero", assenyala l'esmentat Fernández. I és que els ramaders espanyols han donat per perdut un nínxol amb una facturació mensual de cinc milions d'euros, només per al comerç d'animals vius. Fonts d'Asaja apunten a El Mundo que "el petit vaixell que va sortir a finals del 2021 va obrir la porta de recuperar les exportacions sobretot de vius, però amb la decisió presa amb el Marroc s'ha esfumat". "No té sentit trencar amb Algèria. El sector primari no vol subvencions de 6.000 euros, el que volem és que se'ns deixi de fer servir com a moneda de canvi per motius polítics", conclou.