Pànic en el marc del divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea. La Cambra dels Comuns del Parlament britànic va votar en contra de l'acord del Brexit negociat entre el govern de Theresa May i la Unió Europea dimarts passat a la nit, dos anys i mig després que els britànics votessin en un referèndum a favor de sortir de la UE. Un total de 432 diputats -118 dels quals membres del seu partit- van votat en contra de l'acord de May: la derrota més gran del govern britànic en una votació des de 1918. La situació posa en alerta l'empresariat català, ja que no es descarta un Brexit sense acord, cosa que podria tenir "conseqüències molt negatives per l'empresa catalana".

Diverses patronals i associacions empresarials han posat el crit al cel davant la situació. D'una banda, Foment del Treball lamenta que no s’hagi pogut aprovar un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea "que permetés continuar amb les relacions econòmiques que les empreses catalanes tenen amb les britàniques". La portaveu de la patronal, Virginia Guinda, ha avisat sobre la “necessitat de preparar-se davant l’eventualitat d’un Brexit dur i revisar i aplicar els protocols que les empreses necessitin per afrontar la situació”.

També Fepime, la patronal de pimes dins de Foment, s'ha pronuciat al respecte, afirmant que un Brexit sense acord "suposarà un desastre per a totes les pimes d'Europa i també per a les petites i mitjanes empreses a Catalunya", afirma la seva presidenta, Maria Helena de Felipe, aquest dijous en un comunicat. Fepime avisa que les empreses del sector turístic es veurien "especialment afectades", ja que el Regne Unit és el segon emissor de turistes a Catalunya, només per darrere de França, amb més de 2,1 milions de visitants britànics que generen 1.750 milions d'euros d'ingressos.

La por d'un Brexit dur

Una sortida no pactada comportaria problemes arreu d'Europa i també a Catalunya. És el que s'anomena 'Brexit dur', pel qual el Regne Unit abandonaria la Unió Europea i el Mercat Únic de manera immediata el proper 30 de març. Fins ara, l'acord que es negociava era un conveni de divorci per tal de minimitzar els riscos i incerteses del procés de sortida del Regne Unit, que implicava més temps però permetia fer-ho de manera més gradual. Amb tot, sense aquest acord, la normativa comunitària quedarà sense efecte al Regne Unit a partir del 30 de març, cosa que generarà "un buit legal sense precedents a Europa". 

D'una banda, "generaria problemes de mobilitat i una caiguda del turisme britànic a Catalunya la qual cosa comportaria pèrdues al sector hoteler, les companyies de transports, els comerços de zones turístiques o els restauradors", segons assegura Fepime. 

D'altra banda, cal remarcar també les exportacions al Regne Unit, que "es veurien afectades". Cal tenir present que les exportacions catalanes a les illes britàniques representen fins el 21,3% de les exportacions de l'Estat a aquest país. En definitiva, "trencar les relacions econòmiques entre el Regne Unit i la Unió Europea sense un acord i sense que estigui regulat provocarà una ralentització de l'economia que tindrà efectes negatius en l'àmbit global sobre el conjunt de l'economia", explica De Felipe.

En la mateixa línia ho apunta a patronal de Josep Gonzàlez, Pimec, que alerta que, entre d'altres coses, cal estar atents perquè "de manera indirecta, el 'Brexit dur' del proper 30 de març podria comportar una davallada de la lliura esterlina, de fins al 20% segons estudis recents, la qual cosa faria minvar el poder adquisitiu i la capacitat de compra de les empreses i ciutadans britànics enfront de les empreses de la Zona Euro, i afectaria de retruc els exportadors i el sector turístic catalans". 

Conseqüències a Catalunya

Catalunya i el Regne Unit tenen una relació estreta tant en termes comercials com empresarials. El conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, ho explicava en una trobada amb la Cambra de Comerç Britànica: "Tenim una relació molt fluïda i extensa amb el Regne Unit, amb relacions molt continuades". "Fa just 10 dies portàvem start-ups catalanes a la borsa de Londres", explicava Romero. 

En xifres, les exportacions catalanes al Regne Unit van superar els 4.000 milions d'euros l'any passat, i Catalunya compta amb unes 2.200 empreses que exporten allà de manera regular. Pel que fa a la inversió estrangera, fins a 660 empreses britàniques operen amb seu productiva a Catalunya, donant feina fins a gairebé l'1% de la població. 

En aquesta mateixa trobada, l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, assegurava que "les exportacions catalanes no han fet més que aportar força al Regne Unit", xifrades en 35.000 milions d'euros, i això "no volem que canviï". Aquesta trobada va ser el novembre del 2018, en un context diferent de l'actual, en què l'acord per un Brexit pactat encara era una possibilitat. Amb el canvi de rumb, l'empresariat ja no és tan optimista.