Dies moguts pel divorci del Regne Unit i la Unió Europea. Aquesta setmana, la primera ministra britànica, Theresa May, va acceptar les bases de l'acord proposat per la Unió Europea de cara a les relacions futures després del Brexit, un acord que no ha agradat a tothom, ja que ha suposat les dimissions avui del ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab, la ministra britànica de Treball i Pensions, Esther McVey i el secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara. 

Amb tot, el Regne Unit es divorciarà d'Europa però no de Catalunya. Així ho ha explicat avui la Cambra de Comerç Britànica i l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, en una conferència a la Torre del Banc Sabadell sobre les relacions comercials entre el Regne Unit, Catalunya i Espanya, en què ha assegurat que el Regne Unit és el primer país europeu en inversió estrangera a Espanya i el segon mundial, cosa que "no té perquè canviar". 

El conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, també ha participat a la trobada oferint un repàs de l'activitat empresarial catalana, que actualment compta amb relacions comercials xifrades en més de 70.000 milions d'euros en exportacions; unes exportacions que fa set anys que creixen. A més, Romero assegura que comparant el darrer quinquenni amb el quinquenni anterior, l'augment del comerç exterior català ha estat del 33%. 

Catalans i britànics, socis "fluïds"

"Tenim una relació molt fluïda i extensa amb el Regne Unit, amb relacions molt continuades", ha explicat Romero. "Fa just 10 dies portàvem start-ups catalanes a la borsa de Londres, i una de les primeres oficines d'ACCIÓ a l'exterior la vam obrir a Londres el 1989", explica el conseller delegat d'ACCIÓ. 

En xifres, les exportacions catalanes al Regne Unit van superar els 4.000 milions d'euros l'any passat, i Catalunya compta amb unes 2.200 empreses que exporten allà de manera regular. Pel que fa a la inversió estrangera, fins a 660 empreses britàniques operen amb seu productiva a Catalunya, donant feina fins a gairebé l'1% de la població. 

En paraules de l'ambaixador, hi ha més de 600.000 britànics establerts a Espanya i "desitgem que tot i el Brexit, aquests ciutadants segueixin vivint, estudiant, treballant i invertint a Espanya com fins ara". A més, ha afegit que "les exportacions catalanes no han fet més que aportar força al Regne Unit", xifrades en 35.000 milions d'euros, i això "no volem que canviï", ha assegurat Manley. 

La inversió britànica creix a Catalunya

Les dades del baròmetre presentat avui sobre la inversió britànica a Catalunya i Espanya demostra que, tot i que la Inversió Estrangera Directa (IED) mundial a Catalunya ha experimentat els darrers anys una lleugera desacceleració, la IED britànica ha experimentat un repunt pel que fa a la inversió a Catalunya, especialment en el sector de la construcció, situant-se a nivells superiors de la seva mitjana històrica.

De fet, durant el primer semestre del 2018, els fluxos d'inversió britànica a Catalunya van augmentar notablement, concentrats sobretot als sectors de la immobiliària, la construcció i el comerç majorista. En xifres, el primer semestre del 2017 la inversió britànica a Catalunya es xifrava en 63,5 milions; enguany, el primer semestre del 2018, la inversió anglesa a Catalunya ha registrat els 84,8 milions d'euros.

Romero, per la seva banda, ha contextualitzat aquest augment de la inversió: "En els anys 80-90 el tipus d'inversió era principalment enfocada a producció. A principis dels anys 2000 vam començar a tenir serveis compartits, i actualment hi ha tercera onada del tipus d'inversió, enfocada també a centres de tecnologia i innovació". 

Amb tot, des de la Cambra Britànica asseguren que les empreses britàniques establertes al país o que exporten a Catalunya o Espanya es mostren "en general força optimistes", ja que no es preveu que canviïn les relacions comercials amb països europeus. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat