L'associació Barcelona Global ha avançat aquest dilluns que impulsarà una alternativa privada a Turisme de Barcelona si l'actual ens de promoció turística de la capital catalana no es renova a fons per acabar amb la seva "ineficiència" i amb l'"alta politització", essent contraris a la reformulació que des de la nova Cambra de Comerç es vol fer de Turisme de Barcelona, fins ara presidit per Joan Gaspart

La "reconstrucció" de Turisme de Barcelona és una de les propostes que aquesta influent associació, formada per gairebé un miler d'empreses, institucions culturals, centres d'investigació, escoles, universitats i emprenedors barcelonins, ha presentat avui, i que formen part del seu primer informe dedicat al turisme a la ciutat. L'associació, liderada per Pau Guardans, ha subratllat que els nous gestors de la Cambra de Comerç de Barcelona -ha dit al·lusió al seu president, Joan Canadell- "ja han explicitat que volen fer política des de Turisme de Barcelona". Per aquest motiu, ha dit que, si no es dona una reformulació de Turisme de Barcelona perquè el sector privat tingui un major pes en aquest ens, Barcelona Global impulsarà una alternativa privada a l'esmentat organisme.

A mitjans de juny aquesta associació va anunciar a Londres que crearia una agència per atreure inversions i talent a la capital catalana, i avui Guardans ha assegurat que si no hi ha disposició a reformar Turisme de Barcelona, aquesta plataforma "estendrà" la seva activitat també a la "captació de visitants".

Amb tot, Guardans ha volgut deixar clar que "el pla A" de l'associació és consensuar amb el nou equip municipal de l'Ajuntament de Barcelona la "posada al dia" del consorci Turisme de Barcelona, creat el 1993 pel consistori, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció. "És una institució creada després dels Jocs Olímpics de Barcelona la gestió de la qual és manifestament millorable", ha opinat Guardans, que creu que Fira de Barcelona és un bon referent per a Turisme de Barcelona.

Les propostes de Barcelona Global

El document presentat avui per Barcelona Global, associació que té com a missió atreure talent i activitat econòmica a la capital catalana, inclou sis propostes i planteja que la política turística deixi de ser una política sectorial i passi a ser una "prioritat municipal". En aquesta línia, per exemple, es proposa crear la figura de l'"alcalde de nit", per coordinar totes les polítiques que afecten la vida nocturna de la ciutat, o bé que els grans esdeveniments que atrau Barcelona, entre ells els festivals de música, tinguin una "interlocució municipal única".

Sobre la seguretat, Barcelona Global reclama una "ràpida i enèrgica" reacció de totes les administracions davant el deteriorament de la seguretat a la capital catalana, perquè "no només els barcelonins estan patint les conseqüències de dolentes decisions", sinó que la imatge turística es ressent de problemes com la petita delinqüència, adverteix.

Una altra demanda d'aquesta associació és "donar seguretat i estabilitat" al marc legal que afecta el turisme a Barcelona, i en aquesta línia reclama permetre l'obertura en diumenges i festius a aquells comerços situats a zones turístiques. Permetre la modernització de la planta i la infraestructura d'un allotjament turístic, encara que estigui afectat pel Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), és una altra de les propostes de Barcelona Global.

Aquesta associació també reclama descentralitzar l'activitat turística, creant nous focus d'interès a zones menys congestionades de Barcelona, i "desestacionalitzar" la temporada turística a Barcelona amb una oferta de qualitat en cultura i gastronomia. Segons el parer de Barcelona Global, és el moment "òptim" per plantejar totes aquestes propostes en matèria turística, ja que el mandat municipal acaba de començar i també està a punt de constituir-se un nou Govern espanyol. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat