Enric Lacalle, president de l'Automobile Barcelona i Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, són les primeres víctimes de la nova Cambra independentista. Segons ha pogut saber El Nacional, la candidatura guanyadora a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, Eines de País (ANC), deixarà de comptar amb dos dels actuals vocals del Comitè Executiu de la Cambra. 

La Cambra de Barcelona designa o forma part de l'elecció de representants en diversos organismes econòmics, com ara Turisme de Barcelona, Fira de Barcelona, la Zona Franca de Barcelona, el Port, el Comitè de rutes aèries i algunes posicions a la Cambra de Comerç d'Espanya. El fins ara president de la Cambra, Miquel Valls, va delegar la gestió de Turisme de Barcelona a Joan Gaspart, que segons el nou ple cameral, deixarà de representar la Cambra en aquest àmbit. Fonts d'aquest mitjà asseguren que Gaspart deixarà d'estar al ple cameral, i que s'ha posat en contacte amb els guanyadors per "gestionar la seva sortida". 

La segona víctima és Enric Lacalle, president de l'Automobile Barcelona, qui també es desconnectarà del Comitè Executiu de la Cambra. Lacalle va ser escollit diputat pel Partit Popular al Congrés a les eleccions generals del 1989, i el 1991 va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona també pel PP. Els detalls "encara s'han d'acabar de parlar", expliquen fonts properes, però "Lacalle no ens desperta especial simpatia". D'altra banda, els cinc vocals restants de la Cambra de Valls són Maria Teresa Bassons, Joan Estapé, Martina Font, Josep Oriol Guixà i Alberto Martínez. 

Hi ha més càrrecs que poden perillar a les altes esferes de l'economia catalana, tant pel fet que els independentistes decideixin rellevar-los o perquè siguin ells mateixos qui abandonin la posició. Encara hi ha moltes qüestions a resoldre, però el que és clar és que el gir a la Cambra suposarà un gir en moltes altres institucions. 

Per últim, la primera reunió d'Eines de País s'ha celebrat aquesta tarda per prendre les primeres decisions abans de conformar el ple cameral, i en què els candidats que ho desitgessin s'havien de postular a alguns dels alts càrrecs -presidència, vicepresidències, secretari, tresorer o vocals-, que es decidiran de manera assembleària el proper dimecres 22 de maig.