El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha explicat que el Banc Central Europeu (BCE) va decidir aquest dijous mantenir sense canvis els tipus d'interès perquè compta amb altres eines per fer front a la crisi provocada pel coronavirus, la qual cosa no implica que no els abaixi si ho veu necessari.

En una trobada amb periodistes celebrada aquest divendres, Hernández de Cos va defensar la decisió adoptada pel Banc Central Europeu (BCE) i defensada per la seva presidenta, Christine Lagarde, que va rebre dures crítiques i va provocar una forta reacció als mercats, que esperaven una pujada dels tipus d'interès. El principal indicador de la Borsa espanyola, l'IBEX 35, va perdre un 14 % en la pitjor sessió de la seva història, situació que es va repetir a totes les grans borses europees.

Una possible baixada de tipus

Encara que no va tenir ocasió d'exposar-lo ahir, ha explicat el governador, Lagarde i el consell del BCE, que va adoptar totes les decisions "per unanimitat", no descarta que calgui fer-ho si fos necessari, per a la qual cosa hi ha marge.

No s'ha arribat encara al nivell en el qual una baixada de tipus d'interès, que ja estan en negatiu, afecti negativament el crèdit, ha explicat, per això el BCE no renuncia a aplicar una nova rebaixa si la situació el requerís. El "no-ús dels tipus", ha reiterat, és perquè l'entitat està convençuda que aquesta no és ara la mesura adequada, "però sense renunciar-hi".

La primera línia de defensa davant d'una situació com la provocada per la pandèmia de coronavirus "ha de ser temporal", ha emfatitzat, per esmorteir els efectes de la crisi i evitar que l'impacte econòmic es torni permanent. En això, ha dit Hernández de Cos, exerceix un paper fonamental una política fiscal coordinada a nivell internacional per ajudar famílies i empreses que puguin tenir, de forma temporal, pèrdues de renda.

Aquesta política fiscal ha de ser "targeted i temporarily timed", és a dir, dissenyada a propòsit per als objectius que es persegueixen, "limitada en el temps" i "de prou magnitud". "És important que es posi en marxa una política fiscal coordinada a nivell europeu, per després tornar a la posició inicial i es reprengui tot", argumenta el governador.

El que sí que vaig poder fer el BCE, ha afegit, i així ha fet, és garantir la liquiditat, així com preservar les condicions de provisions de crèdit, amb mesures de regulació bancària i macroprudencials, i mantenir folgades les condicions del mercat. Per garantir la liquiditat, l'organisme ja va decidir ahir posar en marxa noves operacions, així com injeccions per assegurar que les entitats financeres mantindran el crèdit en els pròxims trimestres.

El BCE va anunciar també que comprarà deute addicional de la zona de l'euro per 120.000 milions d'euros fins i tot finals d'any, si bé Hernández de Cos no ha volgut assenyalar a un país en concret, "avui pot ser Itàlia, demà qualsevol altre". Aquestes polítiques s'implementaran "amb flexibilitat", ha indicat, "si veiem que és el deute corporatiu el que necessita suport així es farà, i si és el deute sobirà, així serà".

En la situació actual, que és sobretot "de gran incertesa", el BCE vol ser caut i ha arribat a la conclusió de què abans que noves baixades de tipus d'interès caben altres mesures, "però això pot canviar". Davant d'un "xoc" temporal de la magnitud del qual travessa l'economia global, ha afegit, cal provar d'esmorteir el cop a curt termini i evitar efectes persistents a llarg termini.