El coronavirus "pot caracteritzar-se com una pandèmia", ha assegurat el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Així ho ha assegurat després que el nombre de casos fora de la Xina s'hagi multiplicat per 13 en dues setmanes i en aquell període els països afectats s'hagin triplicat.

"L'OMS estima que el covid-19 pot ser caracteritzat com una pandèmia", ha assegurat Adhanom i ha agregat: "Podem esperar que el nombre de casos i de països afectats augmenti" en els propers dies i setmanes.

L'OMS ha confirmat 113.702 casos de covid-19 i 4.012 morts en 114 països.

No canvia l'avaluació

Ara bé, el director general de l'OMS ha informat que haver canviat la situació del coronavirus d'epidèmia a pandèmia "no canvia" l'avaluació que està realitzant sobre l'"amenaça" que provoca el coronavirus, ni les mesures que està realitzant, ni les recomanacions ofertes als països.

"Mai abans havíem vist una pandèmia provocada per un coronavirus i mai abans hem vist que pugui controlar-se alhora", ha asseverat Adhanom, per recordar que el 90 per cent dels casos de coronavirus se situen en quatre països, dels quals Xina i Corea del Sud estan ja veient reduïda la taxa diària d'incidència de la malaltia.

Es pot canviar el curs del coronavirus?

Per això, el director general de l'OMS ha insistit que "tots els països" poden aconseguir canviar el curs de l'epidèmia si detecten, proven, tracten, aïllen, rastregen i consciencien la societat perquè adoptin les mesures preventives establertes.

De fet, ha assegurat que fins i tot aquells països amb transmissió comunitària, com Espanya, o amb grans grups de persones afectades, poden canviar el rumb de l'evolució del coronavirus. Així, ha agraït als governs de l'Iran, Itàlia i Corea de Sud les mesures que s'han dut a terme per frenar i controlar el virus, encara que estiguin "passant factura" a la societat i l'economia de país.

En aquest sentit, el director general de l'OMS ha subratllat la necessitat que els països aconsegueixin arribar a un "bon equilibri" entre la protecció de la salut de la població i la minimització dels efectes econòmics i socials que té l'aplicació de les mesures de contenció de la malaltia.

Finalment, Adhanom ha demanat a tots els països que activin i ampliïn els seus mecanismes de resposta contra el coronavirus; comuniquin a la població els riscos que comporta i com es poden protegir a si mateixos; i detectin, aïllin i tractin als casos confirmats de covid-19 i realitzin un seguiment de tots els seus contactes; i preparin els seus sistemes sanitaris per atendre tots els casos i tinguin cura dels treballadors sanitaris.