El coronavirus Covid-19 ha portat a l'Ibex 35 a tancar la pitjor sessió de la història: avui, dijous 12 de març en què ha tancat amb pèrdues del 14,06% i se situa als 6.390 punts, tornant als nivells del 2012. La borsa espanyola no aixeca cap davant la pandèmia, després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi anunciat mesures de liquiditat i compres extraordinàries per fer front a la crisi del virus, però mantenint els tipus d'interès al 0%. Això ha provocat el rebuig dels inversors, i la borsa ha reaccionat amb caigudes més pronunciades.

Aquesta caiguda va en línia amb el comportament a la resta de borses europees. Segons les firmes d'anàlisi, la decisió d'Itàlia de tancar tots els comerços, el bloqueig dels vols europeus per part dels Estats Units situen la crisi en una nova dimensió. Els valors que més han caigut han estat els del sector industrial, els relacionats amb aerolínies i els bancs.

Per empreses, les deu empreses que lideren les pèrdues són, per ordre, Ence (-18,93%), ACS (-18,87%), Arcelormital (-18,18%), Banc Sabadell (-17,68%), Acciona (-17,49%), Banco Santander (-16,86%), Naturgy (-16,69%), IAG (-16,65%), Bankia (-16,34%) i Amadeus (-16,10%). Les que perden menys són Viscofan (-6,85%), Grífols (-9,32%), Másmovil (-9,65%) y Cellnex (-10,27%).

Tarda negra. A les 14.30h del migdia, després que el BCE anunciés les mesures pel coronavirus, l'Ibex ja perdia més d'un 8%, lluny dels 7.000 punts, i cap a les 15.20h ja queia un 11%, situant-se als 6.600 punts. De fet, l'índex ja ha obert la sessió d'aquest dijous amb pèrdues pronunciades, d'un 6%, una caiguda que s'ha mantingut a mitja sessió i que ha abocat a l'índex espanyol a perdre la barrera dels 7.000 punts, quedant-se amb 6.980 punts, encara pendent de les decisions que prendrà avui el BCE.

Males notícies per als mercats

Tot i que després del dilluns negre semblava que les borses internacionals remuntaven, esperançades amb els mesures preses pels governs per pal·liar els efectes del coronavirus, aquest dijous l'enfonsament ha estat generalitzat. Després que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés que suspèn tots els vols entre Europa i els EUA per evitar el contagi, les borses d'arreu han començat a caure estrepitosament, arrossegant també a l'Ibex. La declaració de pandèmia per part de la OMS també ha provocat part de la caiguda. 

Amb aquesta caiguda, que al cap d'una hora d'obrir es pronunciava fins al 6,30%, acumula un enfonsament del 30% des del 18 de febrer. Ja per sota dels 7.000 punts, la borsa arriba a les 10 del matí amb 6.900 punts i molta incertesa. 

El BCE anuncia mesures

El Banc Central Europeu ha respost al "xoc econòmic" causat pel coronavirus amb un nou paquet d'estímuls que injecta liquiditat a la banca perquè mantingui el crèdit a les empreses i que amplia la compra d'actius en 120.000 milions d'euros. Els bancs esperaven que, per fi, el BCE decidís augmentar els tipus que porten molts mesos a mínims, i incentivar així la inversió. 

Aquesta quantitat se suma als 20.000 milions d'euros d'adquisicions actuals de deute públic i privat. La cúpula de l'entitat ha decidit en la reunió d'aquest dijous no rebaixar els tipus d'interès, que es mantenen en el 0%, mentre que el tipus de facilitat de dipòsit es manté en el -0,5%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat