El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dilluns amb el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, i amb la comissió executiva del sindicat, en el que ha sigut el primer contacte després que el primer fos nomenat president de Catalunya i el segon revalidés el lideratge del sindicat. 

El president Aragonès ha traslladat a Pacheco que, davant el repte de la reconstrucció econòmica i social del país després de la crisi de la COVID-19, Govern i agents socials hauran de treballar plegats, també en el marc del Consell de Diàleg Social, per no deixar ningú enrere i per garantir drets i oportunitats per a tothom, posant el focus en els joves.

En aquest sentit, Aragonès ha destacat el paper clau que tindran els fons europeus per transformar el país i ha insistit en la necessitat de resoldre democràticament el conflicte amb l’Estat espanyol.

Per la seva part, Pacheco, ha expressat a Aragonès la seva preocupació pels grans problemes laborals i socials que cal afrontar, assegurant que "són temps de política amb majúscules”. Alhora, ha fet arribar al president l’anàlisi de la realitat catalana i les propostes per a la reconstrucció nacional i social de Catalunya que ha elaborat el sindicat en el seu 12è Congrés.

Exigències al Govern

Tal com porta fent el sindicat les últimes setmanes, CCOO ha traslladat a Aragonès les seves exigències, recordant-li que esperen que el nou Govern porti a terme una "acció decidida per superar els efectes provocats per la pandèmia, impulsar la recuperació de l’economia i revertir les retallades socials que han causat una desigualtat creixent".  Alhora, esperen que treballi per preservar "la salut de les persones i protegir les seves condicions de treball", que segons consideren han de ser actuacions prioritàries.

En aquest sentit, des de CCOO es considera que el primer gran repte de l'Executiu Aragonès "és confegir i aprovar uns pressupostos que aprofitin els fons de la Unió Europea i els límits d’endeutament actual per utilitzar-los de manera estratègica i no només conjuntural". Sobre això, CCOO ja ha deixat clar a Aragonès que no acceptarà projectes no negociats, ni que els diners serveixin per pagar acomiadaments o que vagin directament al compte de beneficis de les empreses. 

Alhora, també insisteixen que cal impulsar l’economia i les polítiques socials i que perfer-ho, Catalunya ha de comptar amb institucions d’autogovern prestigiades i amb el caràcter democràtic reforçat. Per això CCOO de Catalunya que cal fer avançar els drets socials i nacionals de Catalunya de forma simultània. Per això, Pacheco ha animat a Aragonès ha d'entomar el "conflicte polític de relació entre Catalunya i Espanya a través de la negociació i el pragmatisme", per tal d'aconseguir un model de finançament coherent i suficient

A més, Pacheco ha insistit en l’alliberament dels presos polítics per tal d'establir un diàleg efectiu. Alhora, sobre el debat dels indults als presos, CCOO ha traslladat al president la seva denúncia a l’oposició frontal de la dreta que vol mantenir als carrers la polarització política per càlculs electorals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat