Escollir un pla de pensions és el millor que pots fer de cara a la jubilació, ja que et permetrà complementar la teva pensió pública per tal que puguis mantenir el teu nivell de vida quan deixis de treballar. Així doncs, triar un bon pla, amb bones rendibilitats a llarg termini és la clau de volta perquè gaudeixis de la jubilació sense haver de patir pels diners.

Certament, apostar per un pla de pensions és una jugada intel·ligent atès l'actual escenari d'inflació i de crisi energètica. A més, Espanya es troba en escac per la insostenibilitat del sistema de pensions. I és que les tendències demogràfiques actuals i la debilitat dels comptes públics conviden a pensar que la pensió pública podria ser insuficient si volem mantenir el nostre nivell de vida en jubilar-nos. 

A llarg termini i a partir d'aportacions periòdiques, un pla de pensions permet viure sense amoïnar-se pel futur. Ara bé, un no pot contractar qualsevol pla de pensions, sinó que cal triar-ne un que s'adapti a les necessitats de cadascú i que sigui rendible. En què cal fixar-se abans d'escollir-ne un? Quin pla de pensions em convé segons el meu perfil?  Aquestes preguntes són molt habituals i és bo que un se les faci.  

Un pla de pensions et pot ajudar a mantenir el nivell de vida quan et jubilis

Doncs bé, Esther Pichardo, directora d'Estalvi i Pensions de BancSabadell Vida i Pensions, explica que “els plans de pensions tenen una àmplia gamma quant a inversions: des dels més agressius, amb el 100% en renda variable, fins als més conservadors o, fins i tot, garantits, com els Plans de Previsió Assegurats (PPA). "També és possible trobar una gran varietat de plans mixtos, que inclouen diferents percentatges de combinacions de diferents actius”, afegeix.

En aquest context, a l'hora d'escollir el pla de pensions que s'adapta millor a les necessitats de l'estalviador, Pichardo destaca els plans de pensions de cicle de vida comercialitzats per Banc Sabadell. Aquest tipus de plans de pensions s'adapten al moment vital de cada client, sent més agressius quan s'és jove i reduint la part de renda variable per fer-los més conservadors a mesura que s'apropa el moment de la jubilació.  Amb l'ajuda de gestors professionals, el titular pot adaptar aquests plans al llarg de la vida. 

Els plans de pensions de cicle de vida de Banc Sabadell s'adapten al moment vital de cada client

 "Els plans de pensions de cicle de vida tenen en compte l'horitzó temporal del client i van adaptant anualment les inversions. És a dir, que permeten una gestió adaptada al termini que queda a cada client per cobrar el pla, tot ajustant automàticament les inversions amb el transcurs dels anys i reduint el risc quan s'està a prop de cobrar-lo", apunta Pichardo. Informa-te'n clicant aquí.

Familia / Pexels
Fotografia d'una família caminant / Pexels

Si t'apropes a la jubilació, hi ha un pla per a tu

No obstant això, l'estalvi per la jubilació no només és útil per a les persones que encara són lluny d'aquest moment, sinó també per a aquelles que s'hi troben a prop. És per això que existeixen els Plans de Previsió Assegurats (PPA) de Banc Sabadell. El PPA és un producte financer amb fiscalitat idèntica als plans de pensions, però amb una rendibilitat garantida, fet que el fa idoni per a persones properes a la jubilació, que prefereixen la tranquil·litat d'una rendibilitat garantida i coneguda prèviament, a les oscil·lacions que presenten els mercats.

Parella jubilada / Pexels
Una parella jubilada / Pexels

Hi ha diferents modalitats de PPA, amb rendibilitat a curt termini i revisió periòdica de tipus o amb rendibilitat garantida a diferents anys. Així, pots escollir el termini que s'adapta més a les teves necessitats. Descobreix-ne més clicant aquí.

Els tres beneficis d'un pla de pensions

1. Avantatges fiscals. Pichardo indica que "els plans de pensions i els PPA són els únics productes del mercat que permeten gaudir de reduccions fiscals per l'import aportat a la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l'exercici en què es realitza". En aquest sentit, escau recordar que des de l'1 de gener del 2022, una persona pot aportar, com a màxim, 1.500 euros a l'any al seu pla de pensions privat amb dret a deducció a la declaració de la Renda. Aquest import és conjunt per a totes les aportacions individuals fetes a plans de previsió.

Els plans de pensions i els Plans de Previsió Assegurats permeten gaudir d'avantatges fiscals

2. Liquiditat. A més de la jubilació, aquests plans es poden cobrar en casos excepcionals d'invalidesa, defunció, dependència, atur de llarga durada i malaltia greu pròpia o d'un familiar directe. I a partir del 2025, es podran rescatar també les aportacions amb més de 10 anys d'antiguitat.

Grafic Economia / Pexels

Una persona dibuixa un gràfic econòmic a la pissarra/ Pexels

3. Flexibilitat. Les aportacions a un pla de pensions es poden fer de forma periòdica o extraordinària.

Davant l'amenaça de revisió a la baixa del sistema públic de pensions i la incertesa econòmica per la inflació i la crisi energètica, potser és el moment de valorar si et cal un pla de pensions. Viure amb tranquil·litat no té preu i no haver de patir pel futur tampoc!