El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez s'ha acomiadat del comitè nacional, fent un balanç de la situació actual de l'organització sindical i de les perspectives de futur més immediates. A partir d'ara, es dedicarà a preparar el pròxim congrés confederal que es durà a terme del 9 al 12 de març i no serà fins al 7, 8 i 9 d'abril quan es tanqui definitivament la seva etapa de 7 mandats i un total de 26 anys al capdavant del sindicat català.

Tocarà escollir successor al càrrec de la UGT a Catalunya i fins ara, sonen els noms de Camil Ros, Matías Carnero i Laura Pelay. Tampoc es descarta un candidat sorpresa d'última hora, però de moment el secretari general ha assegurat que "no té cap nom a la llibreta" i que espera que es conformi una candidatura única.

Mentrestant, Álvarez es postula com al gran futurible per substituir a Cándido Méndez com a secretari general de la UGT a Espanya, un càrrec que no es renova des del 1994. S'aproxima un ball de cadires d'alta demanda i gran antiguitat no apte per a cardíacs.

Suports de pes

La Federació de Metall, Construcció i Afins de UGT (MCA-UGT) ha mostrat públicament el seu suport a Álvarez com a candidat de la secretaria general del sindicat, un càrrec que de moment sembla que es disputarà amb el secretari general de UGT a Canàries, Gustavo Santana i el secretari de la Federació de Serveis (FeS-UGT), Miguel Ángel Cilleros.

La candidatura d'Álvarez també ha rebut un gran suport de la federació de Serveis Públics (FSP-UGT) i les federacions d'Astúries i Comunitat Valenciana. Amb tot, Álvarez suma suports arreu d'Espanya sense deixar clar qui serà el seu successor a Catalunya.

No a la reforma laboral

En al·lusions a l'informe presentat a Foment del Treball, Álvarez ha volgut exigir a Foment que "no s'oblidi que fa quatre dies que va signar un acord interprofessional" en què en cap cas es vinculava els salaris amb la productivitat i el rendiment. També s'ha insistit que la reforma laboral no té en compte la teoria del treballador que ha d'arribar a final de mes i això incrementa la precarietat dels treballadors mitjançant la creació de riquesa mal repartida.

Per aquest motiu, Álvarez ha demanat a Foment del Treball que "prengui cartes en l'assumpte" i posi ordre entre els integrants de la seva organització per tal que es segueixi endavant amb els acords assolits en la negociació col·lectiva.

Álvarez ha afirmat amb confiança efusiva que "hi ha una majoria al Congrés per derogar la reforma laboral." I contra la precarització de la reforma, la UGT advoca per millorar la cobertura, les prestacions d'atur i els drets dels treballadors. L'efectivitat de la reforma laboral segueix més que mai en dubte i es troba al punt de mira de sindicats i partits com Podemos i PSOE.

Sí a un govern d'esquerres

Álvarez no ha tingut dubtes a mostrar-se clarament partidari d'un govern d'esquerres com ja ha succeït a Grècia, Itàlia, Portugal o França per tal que conjuntament, s'enfrontin al conservadorisme de la Comissió Europea "que només exigeix ajustos als països petits". L'objectiu comú és reunificar l'esquerra europea, tradicionalment dividida.

"L'estabilitat retalladora del PP no ens interessa" ha assegurat Álvarez després de remarcar que les dades de l'atur i afiliació de gener reflecteixen novament el caràcter estacional d'una gran part de l'ocupació que es crea a Espanya i que cada vegada és de "pitjor qualitat", ja que un 91% dels contractes realitzats aquest primer mes del 2016 han estat temporals.

Convidats de pedra

El secretari general ha declarat també que des de la UGT no volen ser "els convidats de pedra del procés". La vicepresidenta del Govern, Neus Munté i  la consellera de Treball, Assumptes Socials i Família, Dolors Bassa són la prova que la UGT representa el sindicat planter de la política catalana. No hi ha convidats de pedra que valguin.

'Si te he visto, no me acuerdo'

Álvarez també ha volgut reivindicar la necessitat que s'aportin més recursos i una solució de pes, ja que considera que el pla de xoc de Pisarello és "clarament insuficient". Després de 9 mesos des de les eleccions municipals, Álvarez ha volgut criticar també que les propostes de salari mínims plantejades des de diferents membres municipals han quedat difuminades en terra de ningú, al·ludint a aquella dita popular que diu "si te he visto, no me acuerdo".

Autocrítica

Abans de finalitzar el seu darrer discurs com a secretari general de la UGT a Catalunya davant del comitè nacional, Josep Maria Álvarez ha volgut fer un exercici d'autocrítica tot dient que "sóc conscient que durant aquests últims mesos, no he dedicat tot el temps que hauria d'haver dedicat al congrés [de l'organització catalana], per això en aquests pròxims mesos em dedicaré a treballar més." A canvi, Álvarez també ha volgut assenyalar la seva implicació a "fons" en la confederació estatal.

No s'ha mostrat tan autocrític pel que fa al descens de l'afiliació a la Seguritat Social, ja que considera que s'ha generat molta ocupació no declarada que pot haver distorsionat en gran mesura les dades. En aquesta línia, Álvarez ha criticat que els organismes oficials no permetin trobar l'estadística del salari mitjà de l'ocupació que s'està creant. "A vegades són tan bons que ens costa creure-ho i altres, al contrari". Qüestió d'estadístiques.

Josep Maria Álvarez en 8 dades:

  • Nascut a Belmonte de Miranda, Astúries, el 20 de març del 1956.
  • Secretari General de la UGT a Catalunya des de 1990, després de passar per la Unió General de Treballadors, Acció Sindical, la Federació del Metall i la Comissió Gestora.
  • Reelegit durant 7 mandats com a secretari general de la UGT, en total 25 anys al càrrec.
  • Membre del Consell Social de la Llengua Catalana des del 1995.
  • Impulsor de l'Associació Sindical Interregional dels 4 Motors per Europa (Catalunya, Llombardia, Württemberg i Roine-Alps).
  • Creador dels serveis específics AMIC, CTAC i Avalot.
  • Assessor d'Endesa a Catalunya.
  • Guardonat amb el Premi d'Honor Lluís Carulla (2003) en reconeixement a l'impuls de la llengua i cultura catalana en l'àmbit sindical.