Eva Granados, de la UGT al Parlament / Sergi Alcàzar

Ni la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra pot presumir del planter de polítics en què s'ha transformat la Unió General de Treballadors (UGT). Ho acredita el saldo de parlamentaris i representants polítics que provenen del sindicat després del 27S i els que, amb la mateixa procedència, aniran a les llistes de les eleccions espanyoles.

El sindicat engreixa les files dels diferents partits que participen en aquesta onzena legislatura del Parlament. L'exemple més clar és Neus Munté, vicepresidenta del Govern, consellera de Benestar en funcions i primera convergent de la llista de Junts pel Sí (JxSí) després d'Artur Mas.

Munté no està sola dins les files convergents: el fins fa uns dies secretari de Comunicació, Anàlisi i Innovació de la UGT de Catalunya, Miquel Àngel Escobar, encapçalarà la llista al Senat per Barcelona de Democràcia i Llibertat, la marca de Convergència Democràtica per al 20D.

Socialistes i republicans

A l'òrbita d'ERC i dins les files de JxSí, també s'hi troben l'exsecretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, que va ser la número dos per la demarcació de JxSí i l'exportaveu d'Avalot –les joventuts del sindicat–, Chakir el Homrani, actual diputat per la coalició independentista.

El PSC tampoc s'escapa de l'ombra del sindicat. La portaveu del PSC al Parlament en aquesta legislatura, Eva Granados, va ser una de les impulsores des de la UGT de la xarxa de transport públic per fer més pròxims els polígons industrials. De fet, la número u per Barcelona de la llista socialista a les eleccions del 20D, Carme Chacón, també llueix el carnet ugetista, que branda en pro de la seva condició de defensora de les classes populars.

La UGT dels canvis

L'emigració de talent de la UGT no només es dirigeix cap els partits sinó també cap a la resta de l'Estat. L'actual secretari general a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, deixarà el càrrec després de 27 anys: té la mirada posada a Madrid, on vol substituir Cándido Méndez al capdavant del sindicat. El buit d'Àlvarez el pot cobrir el seu etern segon, Camil Ros, o Matías Carnero.

També enfilen posicions algunes promeses d'Avalot, com Dani García o Afra Blanco –de l'entorn del PSC– i en l'òrbita convergent Mar Vàzquez o Joan Guirado.