El tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha presentat aquest dilluns les principals línies d’actuació del pla de xoc d’Economia Cooperativa, Social i Solidària (ECSS) iniciat al 2015. L'economia social i solidària ja suposa el 7% del PIB de Barcelona i està conformada per més de 4.600 empreses que generen prop de 50.000 llocs de treball i arriba a 500.000 consumidors.

El comissionat encarregat de desplegar el pla, Jordi Via, que ha comparegut en conferència de premsa amb Pisarello, ha precisat que el pla de xoc té una dotació de 650.000 euros, producte de la modificació pressupostària realitzada per l'equip que dirigeix l'alcaldessa Ada Colau.

5 projectes per 4 districtes

Pisarello assegura que l'informe de la renda de distribució per barris de Barcelona ha evidenciat una gran desigualtat i falta de cohesió social en "una Barcelona dividida per la gestió neoliberal de la ciutat i el capitalisme especulatiu global".

Com a conseqüència, el pla de xoc està format per cinc projectes pilot de ECSS enfocats a l'assessorament laboral, l'emprenedoria social o l'"ecocupació", que es duran a terme a Ciutat Vella, Sant-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí. Destaquen el primer BiciHub de Barcelona com a espai de connexió de serveis per a la mobilitat sostenible i un programa de creació d'empreses d'ECSS per a dones.

Els cinc projectes pilot d'economia solidària

• Barceloneta Proa a la Mar (Barceloneta, Districte de Ciutat Vella) • Economia Solidària Poble-Sec (Poble-Sec, Districte de Sants-Montjuïc) • Impuls Cooperatiu de Sants (Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Districte de Sants-Montjuïc) • Mercat Importa! (Porta, Districte de Nou Barris) • Eix Pere IV (Poblenou, Districte de Sant Martí)

 

Segons ha explicat Pisarello, "aquestes són les primeres passes d'una transició cap a una economia més plural amb un lideratge públic més clar."

Auditoria contra males pràctiques

El tinent d'alcalde ha anunciat també que es realitzarà una auditoria a l'Institut Municipal d'Informàtica després d'haver trobat factures dels últims anys per valor d'1.400.000 euros "sense la corresponent partida pressupostària i sense la utilització dels procediments establerts legalment." Pisarello ha assenyalat que "hi ha indicis de males pràctiques" tant a Barcelona Regional com a l'Institut Municipal d'Informàtica, tots dos àmbits anteriorment gestionats per l'exregidor Antoni Vives.