Una avaria en el costat espanyol del gasoducte Medgaz, que uneix Algèria amb l'Estat, ha forçat "una interrupció temporal del subministrament de gas cap a Espanya", ha informat aquest diumenge l'empresa d'hidrocarburs algeriana Sonatrach en un comunicat recollit per Efe. "Els equips tècnics espanyols estan treballant intensament per a dur a terme les reparacions necessàries i restablir el subministrament de gas a Espanya tan aviat com sigui possible", assegura la mateixa font. Algèria va decidir l'any passat no prorrogar un acord per a exportar gas a Espanya a través d'un gasoducte que passa pel Marroc, fet que afecta pràcticament tot el subministrament de gas al país àrab veí i ha incrementat les tensions entre totes les parts involucrades. Actualment, Algèria subministra gas a l'Estat a través del gasoducte submarí Medgaz i per via marítima de Gas Natural Liquat (GNL).

Moment delicat en les relacions Espanya-Algèria

L'incident d'aquest diumenge s'ha produït enmig d'una greu crisi diplomàtica entre Espanya i Algèria que ha acabat dinamitant les relacions i el futur proveïment de gas. Algèria, al seu torn, ha afermat una aliança energètica amb Itàlia després de titllar el president espanyol, Pedro Sánchez, d'"egoista", i ara espera revisar els preus en els nous contractes de gas amb tercers països, ja que els vigents estan signats, a parer seu, i tenint en compte la crisi energètica a Europa per les sancions contra Rússia, "molt per sota del nivell actual del mercat". D'altra banda, tampoc no ha ajudat el polèmic acostament de Sánchez al Marroc, i la decisió de lliurar-los l'autonomia del Sàhara Occidental.

Algèria vol apujar el preu del gas

El president de Sonatrach, Toufik Hakkar, ja va indicar a principis d'aquest mes que espera negociar la revisió dels preus del gas exportat d'acord amb "l'augment de preu del gas mundial", tot i que assegura que "l'està fent sense tenir en compte la naturalesa del soci". Tots dos estats es troben en una inèdita crisi diplomàtica a causa del gir de postura adoptat el març passat pel Govern espanyol sobre el Sàhara Occidental, en donar suport a la proposta marroquina d'una autonomia dins del Marroc. La crisi es va anar deteriorant, fins que el 8 de juny Algèria va suspendre el Tractat d'Amistat i va anunciar la primera mesura econòmica de represàlia en bloquejar el comerç exterior. Amb tot, la part espanyola es va mostrar tranquil·la quant a tenir garantit el subministrament per part del seu proveïdor algerià, que qualifica de "soci fiable" i va descartar qualsevol incertesa o "temor" en aquest sentit.