Mitjans de França i Algèria han publicat en els darrers dies informacions que vincularien Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol Pedro Sánchez, amb l'acord entre la Moncloa i Mohammed VI sobre el Sàhara. Yateb Belghiche, el redactor en cap de La Patrie -el diari digital més llegit d'Algèria- va ser el primer: "Impactant revelació: la dona de Pedro Sánchez es va beneficiar d'un sucós tracte a canvi de la traïció a la causa del Sàhara". I lligava Gómez amb un cas de corrupció: "Sembla que l'origen de la traïció de Pedro Sánchez està en Begoña Gómez, directora de la Fundació Institut d'Empresa (IE). Per un joc de mans mantingut en secret, igual que els ingressos generats per la funció de directora d'aquesta senyora, les activitats d'EI van beneficiar-se de pactes amb alts funcionaris marroquins. Maniobra subtil i maquiavèl·lica". 

Els negocis de Begoña Gómez

El lligam de la fundació IE amb el govern de Mohammed VI ve derivat a través d'APD Maroc: "Aquest col·lectiu organitza grans esdeveniments on assisteixen alts directius. Tot un aparador de contactes brutals i directes que obren les portes dels negocis i la diplomàcia. APD Maroc és una associació sense ànim de lucre de dret marroquí que agrupa els líders de les empreses més prestigioses d'aquest regne". Un negoci titllat, per La Patrie de "mafiós". Posteriorment, el citat diari afegia un testimoni que, segons ells, confirmava les seves informacions: "Un antic coronel del CNI confirma el que vam publicar. Rabat va fer xantatge a Pedro Sánchez pels negocis de la seva dona". Es tracta, i així citen el nom, de Diego Camacho: "El govern marroquí ha creat una xarxa empresarial que aglutina Begoña Gómez i el mateix Pedro Sánchez".

I aquesta informació també l'ha recollida, posteriorment, el diari francès FranceSoir en un article firmat per la periodista Teresita Dussart. El lligam d'aquest canvi en la política exterior de La Moncloa que deixa de banda el poble del Sàhara, subratlla que ve motivat per l'espionatge del Marroc al govern de Pedro Sánchez començant per ell mateix i que va servir per captar les proves necessàries que confirmarien aquests tractes.

ElNacional.cat ha parlat amb la periodista Dussart i ens ha matisat el que ha publicat: "Sí sabem que el Marroc sempre ha aplicat una política extorsiva i és el seu modus operandi, també amb la successió de Mohammed VI, per aconseguir els seus propòsits. Una es pregunta si hi ha una pressió rebuda a Sánchez per motivar un gir excepcional que trenca amb la neutralitat d'Espanya en la qüestió del Sàhara".

"La intel·ligència francesa no entén el gir de Sánchez"

Dussart sí avança en exclusiva per aquest diari fonts pròpies que té sobre el cas: "Els serveis d'intel·ligència francesos, em consta, no entenen aquest canvi de Sánchez, és una ruptura brutal, un gir bestial contra Algèria". Malgrat tot, hi ha molts interrogants sobre el cas.

Més enllà de les institucions i els tractes de favor suposats que es denuncien, quina seria la pràctica exacta que hauria provocat aquest xantatge que afirmen? "Begoña Gómez hauria creat una mena de think tank per servir de vehicle de corrupció i beneficiar la seva institució, això és el que s'explica", matisa. 

I davant d'aquells que titllen FranceSoir com un diari sensacionalista, Dussart es defensa: "Tenim una trajectòria històrica i som atacats per donar veu als qui a vegades són silenciats. A França sempre hem estat una veu dissident de les narratives oficials. Jo he estat corresponsal a Moscú, també per l'OTAN, i els meus companys tenen la mateixa llarga trajectòria periodística".

Gómez, llicenciada en Màrqueting per ESIC i experta en fundraising i captació de fons per a organitzacions no lucratives (ONL), va abandonar de cop i volta el projecte a principis de juny, i abans de complir els quatre anys al capdavant que s'havia marcat. L'Institut d'Empresa la va fitxar a l'agost de 2018, poc després d'arribar Sánchez a la Moncloa.