L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit de les conseqüències que comportarà l'enfrontament del president espanyol, Pedro Sánchez, amb Algèria, que arribaran als ciutadans. "Crec que Algèria no tallarà el gas a Espanya, però multiplicarà per n el preu del gas que li subministri. Dono per descomptat que el govern d'Espanya havia contemplat totes les conseqüències de la seva decisió", ha afegit.

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, ha informat aquest dijous que el govern espanyol està analitzant les conseqüències de la decisió d'Algèria de suspendre el tractat d'amistat amb Espanya i donarà una resposta "serena, constructiva, però ferma" en favor dels interessos espanyols. Albares, en una atenció als mitjans després d'un discurs sobre la cimera de l'OTAN a Madrid, ha avançat aquesta resposta després que els bancs algerians han congelat les domiciliacions bancàries relacionades amb les operacions de comerç exterior de productes i serveis des d'Espanya i cap a Espanya. El cap de la diplomàcia espanyola ja va lamentar aquest dimecres la decisió algeriana de suspendre el tractat entre tots dos països i va dir no témer represàlies en matèria energètica perquè Algèria és un soci fiable. A aquesta decisió s'ha referit per explicar que el govern espanyol està analitzant les implicacions tant a Espanya com a la Unió Europea per donar "la resposta adequada". 

El ministre, però, ha negat que tinguin informació que indiqui "cap dificultat per accedir al gas algerià". Tot i això, Albares ha explicat que el govern espanyol està analitzant "l'abast de les conseqüències pràctiques" de la decisió d'Algèria per adequar la resposta d'Espanya als seus interessos. El ministre ha reiterat el desig del govern espanyol de tenir les millors relacions amb Algèria i la seva adhesió a tot el contingut del Tractat d'Amistat bilateral, que ha recordat que recull la igualtat sobirana dels Estats i la no-ingerència en assumptes interns. En plantejar-li si la congelació del comerç pot afectar el subministrament de gas per part d'Algèria a Espanya, ha insistit que s'està estudiant què suposa en la pràctica, però ha subratllat que aquest flux gasístic "no té en aquests moments cap inconvenient". 

Sánchez havia de parlar aquest dimecres en el ple del Congrés dels Diputats sobre les conseqüències que ha tingut la relació amb Algèria en la nova relació amb el Marroc. Això no obstant, no va fer referència en cap moment a la situació actual en la relació bilateral, malgrat que alguns portaveus parlamentaris van esmentar el fet que el país africà va cridar a consultes el seu ambaixador (que va marxar al març) després del gir de l'estat espanyol respecte del pla marroquí d'autonomia per al Sàhara. Simplement, es va limitar a dir que cal "assumir un discurs de respecte mutu, deixant de banda el que pot ofendre a cada part".