El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) conclou que el decret sobre el preu del lloguer de l'habitatge vulnera articles de l'Estatut i de la Constitució. Concretament, l'òrgan consultiu atribueix a l'Estat la competència sobre les bases de les obligacions contractuals i cita l'article 149.1.8 i el 149.1.6 de la Constitució.

Aquesta és la principal conclusió de l'informe, que no és vinculant, i que van demanar tant Cs com el PSC. Amb el decret, el Govern vol limitar el preu del lloguer en zones amb un mercat d'habitatge tens. En aquests casos, tret d'excepcions com l'obra nova, el decret estableix que els propietaris només podran demanar un 10% més de l'índex de referència de preus. Es tracta d'una modificació del llibre cinquè del Codi Civil de Catalunya.

En l'apartat de conclusions, l'informe diu que l'article 1 lletra a, els articles del 6 al 14, la disposició addicional tercera, i les disposicions transitòries primera i segona del decret 9/2019 de 21 de maig, no troben empara en l'article 129 de l'Estatut ni en el 149.1.8 de la Constitució. Aquest article de la Carta Magna que se cita en diverses ocasions estableix que l'Estat té competència exclusiva, entre d'altres, de les bases de les obligacions contractuals. 

L'article 1 lletra a és el que, precisament, estableix que l'objectiu del decret és "regular la contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge en què concorrin les circumstàncies següents: que es destini a construir la residència permanent de l'arrendatari; que se situï en una àrea declarada amb mercat d'habitatge tens i que no es trobi subjecte a un règim amb protecció oficial". 

I l'article 6, que el CGE veu inconstitucional, és el que estableix que en zones declarades de mercat tens, la renda pactada "no pot ultrapassar en un 10% el preu de referència per al lloguer d'un habitatge de característiques anàlogues en el mateix entorn urbà". 

El dictamen també veu inconstitucional una part de la disposició addicional primera i assenyala que la disposició addicional segona vulnera l'article 149.1.6 de la Constitució respecte al règim de contenció de rendes. Així mateix, conclou que la disposició final tercera tampoc està emparada pels articles 129 i 130 de l'Estatut. En canvi, el CGE creu que els articles del 2 al 6, la disposició derogatòria i al disposició final sí que respecten la Constitució.