La plataforma Airbnb està implementant un nou protocol de verificació d'adreces postals per als nous anuncis a Barcelona per tal d'ajudar a combatre les pràctiques irregulars per part d'alguns amfitrions. Així, les persones que actuen d'amfitrions a través d'aquesta plataforma d'allotjaments turístics hauran de proporcionar una adreça postal verificada abans de poder publicar un nou anunci, i si no ho fan no podran activar-lo. La plataforma afirma que està llançant mesures com aquesta que busca "incrementar la seguretat i la confiança en la plataforma".

Això passa al poc temps que el govern municipal de Barcelona hagi posat el fre a Airbnb al suspendre preventivament la concessió de llicències per al lloguer d'habitacions turístiques a pisos. En un comunicat, Airbnb ha assegurat que aquest nou protocol, que s'està introduint des de finals d'agost, evita que es creïn nous anuncis amb adreces incompletes o que no coincideixen amb la guia de carrers de la ciutat. 

L'intercanvi d'informació entre l'Ajuntament de Barcelona i Airbnb ha facilitat des del 2018 que s'hagin identificat i eliminat més de 5.000 anuncis que el consistori assegura que no compleixen amb la normativa, segons la plataforma de lloguer.

Suspensió de les llicències de lloguer d'habitacions en pisos particulars

El govern municipal de Barcelona va suspendre preventivament la concessió de llicències per al lloguer d'habitacions turístiques en pisos l'agost passat. La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Janet Sanz, va denunciar que el decret de Govern català que legalitza el lloguer d'habitacions turístiques s'havia fet "al dictat de plataformes digitals, com Airbnb, sense tenir en compte els riscos "que les activitats que s'incorporen tenen per a la ciutat i per a la garantia del dret a l'habitatge".

Sanz va explicar que, amb aquesta suspensió preventiva, l'Ajuntament es "cura en salut" i "dóna una oportunitat a la Generalitat de rectificar el reglament" perquè sigui més restrictiu amb la nova activitat, incorpori la reflexió des del territori i posi a l'abast dels ajuntaments instruments jurídics i els recursos per a la inspecció i control.

També va indicar que el nou decret del Govern tracta una regulació genèrica que "passa la pilota" als ajuntaments, que són els que hauran de veure com controlen l'activitat, amb problemes com el que suposa que els inspectors accedeixin a un habitatge privat. Per la seva banda, Airbnb va afirmar que el nou decret reglamentari és "un pas endavant" per als que comparteixen casa a Catalunya i a Barcelona.

Segons sosté la companyia nord-americana dedicada a la comercialització d'habitatges d'ús turístic, durant aquests últims anys "Airbnb ha treballat amb les autoritats i els municipis catalans en un marc regulador que pogués ajudar els residents a allotjar viatgers a la seva llar de manera responsable, diversificant el turisme, protegint l'habitatge, seguint la normativa vigent i pagant els seus impostos ".

 

Imatge principal: Una visió general de l'logotip d'Airbnb a la seva oficina d'Alemanya. Foto: Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat