El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha reconegut que durant els darrers anys hi ha hagut un dèficit en inversions en infraestructures a Catalunya. En una intervenció al Congrés dels Diputats, Ábalos ha assegurat que els volums d'inversió que hi ha actualment són "molt menors que els existents en els últims anys del govern socialista" i ha assegurat que s'està posant fil a l'agulla per revertir la situació.

"Hi ha molt per fer, però el més important és que hem obert els canals de comunicació", ha assegurat el ministre. La propera trobada, el proper 15 d'octubre, és la reunió de la comissió bilateral prevista en la disposició addicional tercera de l'Estatut, que només es va reunir una vegada, l'abril del 2007. El ministre espera que s'estableixi un "diàleg franc" que afavoreixi executar noves inversions a Catalunya.

Ábalos justifica la "desacceleració" inversora

En la sessió de control del Congrés dels Diputats, Ábalos ha explicat que la licitació en inversió el 2017 va ser un 5,7% inferior que el 2016 i que les adjudicacions van baixar un 37%. Aquest 2018, ha assegurat el ministre, l'execució d'inversió del seu departament a Catalunya ha augmentat un 76% a 30 de setembre. Així, s'han situat en 277 milions d'euros, davant dels 176 del mateix període de l'any passat. Durant aquests nou mesos, les licitacions han augmentat un 125%, segons el ministre, dels 167 milions de l'any passat als 376 d'enguany. 

Tot i que el 2016 i el 2017 Catalunya va patir una "desacceleració" inversora, Ábalos ha apuntat que "per ser objectius" cal tenir en compte que és la comunitat autònoma amb "més inversió pressupostada i executada" de tota la sèrie històrica 1996-2016. El titular de Foment ha fet un repàs de les reunions que havien mantingut representants del govern espanyol en matèria d'infraestructures durant els quatre mesos de govern socialista. També ha enumerat les inversions programades i que s'estan executant. Així, ha reiterat que el tram Castellbisbal-Vila-seca del corredor mediterrani té com a horitzó el 2021. 

Al seu torn, el diputat del PDeCAT Ferran Bel ha valorat positivament que el govern espanyol reconegui el dèficit inversor a Catalunya, fet que és una "novetat" i un "primer pas per resoldre aquesta situació". Bel ha reclamat que hi hagi "concrecions" pel que fa a inversions i ha reclamat que aquestes vagin en consonància amb l'aportació de Catalunya al PIB de tota Espanya.