El conseller de Territori, Damià Calvet, i el ministre de Foment, José Luis Ábalos, reuniran la Subomissió Bilateral d’Infraestructures (que no es reunia des del 2008) el 15 d’octubre a Barcelona.

Així ho ha explicat el propi conseller després de la reunió de dues hores que ha mantingut amb el ministre a Madrid. Segons Calvet, Ábalos i el seu equip s’han mostrat oberts a “perfeccionar” el traspàs de Rodalies amb inversions en infraestructures i cobrir el dèficit tarifari no mitjançant un traspàs entre el Ministeri i Renfe, sinó a través de la Generalitat. A la reunió també han abordat el sistema d’eurovinyeta, la dotació de l’ATM.

La d’avui ha estat una primera “presa de contacte” on segons Calvet s’ha fet evident el “canvi de llenguatge” respecte a l’anterior executiu que ara caldrà “fer realitat” amb accions concretes.

El primer acord és la convocatòria el 15 d’octubre de la Comissió d’Insfraestructures que deriva de la Disposició Addicional 3a de l’Estatut, després que aquest dimarts Pere Aragonès i María Jesús Montero tanquessin l’acord perquè l’Estat pagui els 759 milions d'euros pendents del 2008.

En aquesta Comissió d’Infraestructures s’hi avaluaran les transferències pendents d’altres anys i la finalitat de les inversions. Per part de la Generalitat hi seran presents les conselleries de Territori, Economia, l’ACM i la Federació de Municipis, i per l’Estat els ministeris de Foment i Hisenda.

Calvet ha desvinculat aquest pagament de l’aprovació dels pressupostos de l’Estat perquè aquest és “un deute històric” que caldria pagar “amb pressupostos o sense.