Més de 2.000 salons de perruqueria i estètica del conjunt de l'estat espanyol reclamaran a l'Administració 150 milions d'euros per l'impacte econòmic de la Covid. Així ho ha assenyalat el Consell Nacional d'Empreses de Perruqueria i Estètica d'Espanya (CONEPE), el qual ha iniciat una campanya de mobilització sectorial per activar una "macro reclamació patrimonial" a causa després del "dramàtic" impacte de la gestió del govern al sector amb motiu de la pandèmia de la Covid.

Segons estudis realitzats pel sector, la caiguda de l'activitat econòmica al sector és del 40%, només per darrere del sector de la cultura i el turisme en l'àmbit del petit comerç i els serveis. El Govern va anunciar a finals de desembre ajuts per als centres d'estètica de 1.500 euros.

foto 3709823

Les perruqueries i centres d'estètica es troben oberts actualment, segons les mesures establertes pel Govern. / ACN

 

Impacte de la pandèmia

Les perruqueries i centres d'estètica a Catalunya poden obrir amb cita prèvia, segons les restriccions que van entrar en vigor el dia 7 de gener i que seguiran, almenys, durant deu dies. Tanmateix, el sector de l'estètica ha patit important restriccions durant certs períodes de la pandèmia, tal com va ser el tancament dels centres d'estètica des de mitjans d'octubre fins a mitjans de novembre.

L'objectiu d'aquesta campanya és obtenir el suport de més de 2.000 salons de perruqueria i estètica del conjunt d'Espanya que permeti, segons CONEPE, plantejar una reclamació patrimonial en els tribunals per un valor 150 milions d'euros per poder "neutralitzar" els efectes negatius de la "deficient" gestió política i administrativa sobre l'economia de les pimes.

"Amb el suport d'alguna de les principals marques de perruqueria d'Espanya, l'objectiu d'aquesta reclamació és assenyalar la inconsistència de les mesures preventives, l'estratègia d'actuació i el corresponent entramat jurídic i normatiu, denunciant l'arbitrarietat i desproporció en molta de les decisions adoptades", ha ressaltat.

Una altra de les reivindicacions de les perruqueries en els darrers mesos ha estat la rebaixa de l'IVA pel sector, que actualment es troba en el 21%. A mitjans d'octubre de 2020, el sector es va mobilitzar davant de l'Agència Tributària de les quatre capitals catalanes per reclamar una baixada de l'IVA al 10%.