Aquest dimarts la versió catalana de la Viquipèdia celebra el seu 20è aniversari. L'edició en català de l'enciclopèdia lliure més gran del món va ser la tercera a crear-se –16 de març de 2001– i té l'honor de ser la primera que va contenir articles en llengua no anglesa. La Viquipèdia alemanya, per exemple, es va crear minuts abans, però no va disposar d'articles en el seu idioma fins mesos després. La catalana actualment és la vintena edició més important en nombre d'articles, per davant de versions com la sèrbia, la indonèsia, la coreana o la turca. Font inesgotable de coneixement, portal d'intel·ligència col·lectiva editable –amb els perills que això comporta– i recurs habitual dels estudiants més ganduls i/o espavilats –jo també he pecat, pare–, la Viquipèdia és un web, però també un mirall que reflecteix les nostres inquietuds. I això, en un context com el català, té un nom i el sap tothom: procés. No salta la sorpresa: aquests són els 5 articles més buscats a la Viquipèdia en català de l'any 2020.

1. Carles Puigdemont

L'article sobre el 130è President de la Generalitat de Catalunya va ser el més buscat del 2020, un honor que Puigdemont ha signat durant tres anys consecutius. La seva pàgina va tenir 569.505 accessos, fet que suposa una mitjana diària de 1.556 visites. Informació de tota mena: des de l'any del seu casament fins al seu dolç predilecte. De nou, sense sorpreses: es veu que és el xuixo de Girona.

Carles Puigdemont Sergi Alcàzar 2016

Puigdemont / Sergi Alcàzar

2. Manuel de Pedrolo

L'escriptor més prolífic de les lletres catalanes –128 obres– és també un dels personatges que més tràfic genera a la Viquipèdia en català. L'any passat, el seu article va sumar un total de 339.781 accessos, la gran majoria dels quals van arribar entre el gener i l'abril. Per què? Doncs perquè Mecanoscrit del segon origen era una de les lectures obligatòries de 3r d'ESO als instituts del país. Milers i milers de petits esbirros en plena primavera hormonal han fet ús de l'enciclopèdia lliure per fer els seus treballs de llengua catalana. Les estadístiques no menteixen: els profes no us han enxampat, però jo sí. 

Mecanoscrit del segon origen: Inclou recurs digital (Educació 62 Book 64)  (Catalan Edition) eBook: de Pedrolo, Manuel: Amazon.es: Tienda Kindle

El llibre, culpable

3. Quim Torra

L'expresident de la Generalitat ocupa el tercer lloc de la llista, quelcom lògic si es té en compte que el 2020 va ser l'any en que va ser inhabilitat. Un dels peaks d'accessos va tenir lloc el 28 de setembre passat. Sí, no cal ser el Detectiu Conan per deduir que es tracta del dia en que el Tribunal Suprem d'Espanya va confirmar la decisió del TSJC: Torra era inhabilitat i Pere Aragonès prenia el relleu momentani de la presidència de la Generalitat. 

Ple Inhabilitacio Quim Torra - Sergi Alcazar

Quim Torra / Sergi Alcàzar

4. Jordi Sànchez

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana i secretari general de Junts ocupa el quart lloc de la llista. L'any passat, l'article sobre Sànchez –pres polític des del 16 d'octubre del 2017– va ser visitat 200.786 vegades, la majoria de cops entre els mesos de gener i abril, quan va rebre el primer permís penitenciari o va ser aïllat per coronavirus.

Jordi Sànchez surt Lledoners - Sergi Alcàzar

Jordi Sànchez / Sergi Alcàzar

5. Jordi Turull

Més procés i més presos polítics. En cinquena posició, l'article sobre Jordi Turull, exconseller de presidència i exportaveu del Govern. Com en el cas de Sànchez, l'augment de visites coincideix amb els primers mesos de 2020. 

Turull Terrassa 100.2 treballar Sergi Alcàzar

Jordi Turull / Sergi Alcàzar

La resta del rànquing, amb matisos, també està estretament vinculat al procés: Jordi Cuixart, Bea Talegón, Clara Ponsatí, Carme Forcadell, Assemblea Nacional Catalana –primera entrada no lligada a una persona–, Toni Comín, Josep Rull, República Catalana, Raül Romeva, Lluís Puig i Gordi o Comitès de Defensa de la República (CDR), a més de Lluís Companys o Francesc Macià.

I a la versió en castellà?

I quins són els articles més llegits de l'any 2020 en la versió en castellà, us estareu preguntant. Us ho pregunteu o no, la resposta, de més a menys accessos, és aquesta: taula periòdica dels elements, pandèmia de malaltia per coronavirus de 2019-2020, Covid-19, Isabel II del Regne Unit –The Crown ha fet molt mal–, Cleopatra, Pesta Negra, Zodíac, Pandèmia de grip de 1918, Primera Guerra Mundial, Segona Guerra Mundial i Diego Maradona. Com dirien ells, otro rollo.

A la versió anglesa, en canvi, l'article més visitat és el de Donald Trump, seguit de les morts de l'any 2020, la pandèmia del coronavirus 2019-2020, Kamala Harris i Joe Biden, que aquest 2021 tindrà l'oportunitat d'atrapar el seu predecessor.