Tal dia com avui de l’any 1990, fa 28 anys, moria a Barcelona l’escriptor Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina, que va conrear tots els gèneres literaris (poesia, teatre, narrativa i contes), fins a convertir-se en l’escriptor més prolífic de les lletres catalanes. Durant els quaranta anys de carrera literària (1950-1990) va publicar 128 obres. La seva extensa producció sempre estaria marcada pel seu compromís personal amb la llengua i la cultura catalanes. Durant dècades va ser l’escriptor en llengua catalana més perseguit per la censura franquista. La seva obra més coneguda és Mecanoscrit del segon origen (1974) que és un dels llibres més venuts de la història de la literatura catalana.

Pedrolo havia nascut al castell de l’Aranyó (Segarra) l’any 1918 en una família de la petita noblesa rural catalana. Va estudiar el batxillerat a Tàrrega (Urgell) i els estudis superiors a Barcelona fins a l’esclat de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Durant el conflicte civil es va afiliar a la CNT i inicialment va exercir com a mestre a Fígols de les Mines (Berguedà); i després es va allistar a l’Exèrcit Popular de la República i va combatre als fronts de Falset, Figueres i Barcelona. Posteriorment, acabada la guerra, s’establiria a Barcelona i s’iniciaria en el món de la traducció literària d’autors francesos, anglesos i italians; i seria l’introductor de la literatura nord-americana contemporània a Catalunya.

A partir del 1950 iniciaria la seva producció literària pròpia, que destacaria tant per la seva qualitat com pel seu caràcter transgressor, i que reconeixerien els mateixos censors del règim franquista, quan en negar la publicació d’una de les seves obres declararien: “Sobretodo por la excelente calidad de la obra, consideramos a esta de gravemente peligrosa y en todo caso como atentatoria contra la moral pública”. Pedrolo, en canvi, diria que la seva obra era censurada “per allò que diem catalanisme, opinions polítiques, religió, moral sexual i llenguatge indecorós”. Fidel a la seva ideologia, seria, sempre, un ferm partidari de la constitució d’uns Països Catalans independents i socialistes.