No tots els grups independents corren la mateixa sort. Es compten per desenes els que es veuen abocats a resignar-se a la popularitat d'un hit que s'enganxa i, malgrat tenir talent, allà moren. Però de tant en tant arriba una banda allunyada del mainstream i arrasa. Això li va passar a Vetusta Morla, que va començar el seu camí musical sense saber que acabaria omplint el WiZink Center més de cinc vegades esgotant totes les entrades i que avui es prepara per omplir demà el Palau Sant Jordi per segona vegada en la seva història —la primera va ser el 2018 i el recinte barceloní no va penjar el sold out pels pèls. Les portes s'obriran a les 19h perquè el concert comenci a les 21h, un espectacle en el qual la banda presentarà el seu sisè àlbum d'estudi, Cable a la tierra.

Els sis amics de Tres Cantos (Madrid) han sabut fer equilibris per no allunyar-se suficient de les seves particulars sonoritats i igualment saber comulgar amb les dinàmiques més usuals de la indústria: les gires massives o la participació en festivals, per exemple, que els han catapultat als primers llocs dels podis de vendes. I tot això sense ser un grup estàtic ni acomodar-se en les seves pretensions: han donat molts tombs i girs, però sempre han anat pujant com l'escuma. Què té el grup d'especial i com ha arribat fins aquí?

1
Fills dels 90
Vetusta Morla trepitja Barcelona: 5 curiositats sobre la banda que va fer enlairar l'indie

Encara que l'èxit els va començar a arribar a finals dels 2000, el cert és que Vetusta Morla va néixer a finals dels anys 90, concretament a l'estiu de 1998. Tot va començar a l'institut José Luis Sampedro, a la localitat madrilenya de Tres Cantos, quan cinc amics van iniciar el projecte: Juan Pedro Martín 'Pucho' (veu), David García 'el Indio' (bateria), Jorge González (percussió), Alejandro Notario (sota) i Guillermo Galván (guitarra). Més tard s'afegiria Juan Manuel Latorre com a guitarra i teclat, però Notario va sortir i va entrar Álvaro B. Baglietto, completant el sextet que avui coneixem.

2
La tortuga de 'La història interminable'
Vetusta Morla trepitja Barcelona: 5 curiositats sobre la banda que va fer enlairar l'indie

I d'on va treure el grup un nom tan original? Doncs simplement va prendre el nom de la vella tortuga de La història interminable, la novel·la juvenil de Michael Ende. En la història, la Vetusta Morla és una tortuga que opta per creure's el just per no convertir-se en res, i que també representa la longevitat i la saviesa.

3
"El disc que va canviar les nostres vides"
Vetusta Morla trepitja Barcelona: 5 curiositats sobre la banda que va fer enlairar l'indie

L'àlbum d'estudi que ells mateixos no dubten a etiquetar com "el disc que va canviar les nostres vides" és Un día en el mundo, nascut l'any 2008 i el que els va catapultar a la cimera de l'escena musica al país, a més d'encapçalar una nova fornada de bandes i artistes que posarien en el centre l'escena independent nacional. Però el seu primer concert va ser 10 anys abans, concretament un 30 de desembre de 1998, a la Casa de la Joventut del seu Tres Cantos natal.

4
Concert benèfic per Lorca
Vetusta Morla trepitja Barcelona: 5 curiositats sobre la banda que va fer enlairar l'indie

El 2012, la banda es va unir amb l'Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia a l'Auditori Víctor Villegas de la mateixa ciutat per homenatjar els perjudicats de Lorca, municipi que un any abans va viure un terratrèmol en el qual van morir nou persones, hi va haver més de 300 ferits i el 80% dels habitatges van resultar fets malbé. En el Concierto benéfico por el Conservatorio Narciso Yepes de Lorca, que és un llibre disc que reuneix en CD i DVD aquell concert, banda i orquestra van interpretar cançons dels dos primers àlbums de Vetusta.

5
'Los abrazos prohibidos' de la pandèmia
Vetusta Morla trepitja Barcelona: 5 curiositats sobre la banda que va fer enlairar l'indie

I seguint amb els homenatges, la primavera del 2020, en ple confinament pandèmic, Pucho i els seus van llançar un tema benèfic en el qual aplaudien la immensa tasca dels sanitaris de la sanitat pública. La banda va aconseguir, en aquesta cançó convertida en himne que és Los abrazos prohibidos, que un bon grapat d'artistes empastessin les seves veus per la mateixa causa: Eva Amaral, Iván Ferreiro, Alice Wonder, Dani Martín, Sabina, Xoel López, Santi Balmes, Luz Casal o Kase.O, entre d'altres. Tot el recaptat amb el tema va ser destinat a la investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).