La Sala Cava de l'Espai Fotogràfic Can Basté presenta, a partir d'aquest dijous i fins el 2 de juliol, una exposició d'imatges de Sergi Alcàzar: Vestigium. Es tracta d'una col·lecció de fotografies realitzades al barri de La Catalana, a tocar de la Mina, i explica la decadència i demolició d'aquest barri. Aquesta exposició s'emmarca en la ruta Sagrera-Nou Barris del festival de fotografia documental DOCfield>16.

Vestigium: la crònica d'una fi anunciada

Sergi Alcàzar es va passar cinc anys documentant fotogràficament el barri de la Catalana. Quan va començar a fotografiar aquesta agrupació de vivendes, a tocar de la desembocadura del riu Besòs, els veïns feia anys que sabien que havien de ser desnonats, però continuaven a les seves cases. Alcàzar va documentar, en directe, com els veïns eren expulsats dels seus habitatges, i com aquestes llars eren ocupades per politoxicòmans, que van constituir un veïnat fantasma, fins que es va procedir a l'enderrocament definitiu de les cases. Ja no queda res del barri de la Catalana. "Vestigium" fa referència als rastres, a les petjades, a la memòria d'aquest veïnat. Un barri que va desaparèixer tot deixant un buit físic i espiritual. L'exposició està integrada per 30 imatges, algunes d'elles de gran mida (de més d'un metre de longitud), i per un multimèdia de 8 minuts.

DOCfield>16, Europa en qüestió

El Festival Fotografia Documental Barcelona DOCfield>16, que enguany celebra la seva quarta edició, és organitzat per la Fundació Photographic Social Vision. Integra més de trenta exposicions gratuïtes, així com múltiples activitats entorn del fotoperiodisme. Aquest any la direcció artística és de Natasha Christia i el lema és "Europe: Lost in Translation", perquè vol qüestionar-se sobre l'essència ideològica i identitària d'Europa en aquests moments convulsos. Amb aquesta temàtica, no hi podien faltar algunes exposicions sobre els refugiats, com Lesbos, d'Alessandro Penso, al Museu Marítim; i sobre les retallades, com Hasta aquí hemos llegado, una mostra sobre els costos socials de la crisi grega, amb fotografies de Orestis Seferoglou, Dimitris Rapakousis y Dimitris Michalakis, al Pati Llimona.

La ruta Nou Barris - Sagrera

El DOCfield>16 intenta no concentrar totes les activitats al centre de la ciutat, i per això ha organitzat exposicions a diferents llocs de Barcelona, i les ha articulat a partir de rutes que agrupen diferents espais d'exhibició. A la ruta Nou Barris - Sagrera, a més a més de l'Espai Fotogràfic Can Basté, hi ha també la Nau Bostik i l'Espronceda Center for ART & CULTURE. A la Nau Bostik s'hi exposa una col·lecció de diferents fotògrafs europeus sota el títol Consideraciones de un apolítico, que reflexionen sobre la crisi de valors europea. Incorpora fotografies de Simone Donati, Josep Maria Llobet, Daniel Mayrit, Carlos Spottorno, France Keyser i Borut Krajnc. A l'Espronceda s'hi exposa La ville noire. El corazón oscuro de Europa, una col·lecció d'imatges de Giovanni Troilo sobre el barri de Charleroi, a Bèlgica. Una exposició molt controvertida, perquè havia estat guardonada amb el premi World Press Photo i més tard li van retirar el premi perquè el fotògraf no havia respectat les normes del concurs i havia mentit sobre la realització de les imatges. Dins la ruta Sagrera - Nou Barris també s'ha previst que el 30 de juny es realitzi una projecció a l'aire lliure d'una proposta multimèdia a la plaça Major de Nou Barris.