La venda del Grupo Zeta a Editorial Prensa Ibérica (EPI) costarà a la Generalitat catalana 9,1 milions d'euros i a la valenciana altres 3,01 milions. Són les quantitats que l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Institut Valencià de Finances (IVF) perdran en acceptar la quitança del 70% del deute de Zeta al grup de bancs, que ha estat la clau de volta de la transacció. Zeta devia uns tretze milions d’euros a l’ICF, segons fonts del Govern, i uns 4,3 milions a l’IVF, segons eldiario.es. Aquestes institucions públiques de crèdit depenen de les conselleries d’Economia autonòmiques, que encapçalen Pere Aragonès i Rafael Climent, respectivament.

Josep Riera, diputat de Junts per Catalunya, ha demanat avui comptes als “responsables de la Generalitat [de Catalunya] que han participat en aquesta operació”. “Haurien de donar explicacions d’aquests diners, i encara més havent-hi una oferta millor”, afegeix el diputat en una piulada. En una altra respon a un tuitaire que emprendrà accions sense especificar: "és clar que farem alguna cosa des del Parlament. Per això hi som". El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha repiulat el primer tuit de Riera.

Tant l’ICF com l’IVF —també el banc basc Kutxa Bank—, havien arrossegat els peus a l’hora d’acceptar l’operació. La resta de creditors de Zeta, que sí havien ratificat la quitança, sumaven el 83% del deute i, legalment, si el 85% dels creditors accepta la quitança, la resta també hi queden obligats. Els dos instituts públics es van estimar més no presentar batalla a la resta d’entitats enganxades en Zeta.

El total del deute pujava a 99 milions d’euros. Entre el pool de bancs creditors, els més exposats al deute eren el Santander, amb uns 30 milions (Santander més Popular), CaixaBank, amb prop de 23 milions, i Banc Sabadell, amb 14,5 milions. La veu cantant en les negociacions amb Zeta i EPI la duia CaixaBank.

Els presidents dels dos grups, Antonio Asensio Mosbah (Zeta), i Javier Moll (EPI) van formalitzar la compravenda dijous passat (se'ls veu al centre de la foto, voltats d'executius de les seves companyies).

L'altra opció

“L’oferta millor” de què parla Riera era la proposta de la multinacional audiovisual Mediapro, que oferia 40 milions d’euros, és a dir, rebaixar les pèrdues dels bancs creditors en un 10% respecte a l'oferta rival. El soci gestor de Mediapro, Jaume Roures, etern aspirant a adquirir Zeta, s’ha queixat d’un bloqueig polític a la seva proposta, tot al·legant que no només oferia més diners sinó també un horitzó corporatiu més espaiós i una millor complementarietat amb les operacions de Zeta.

Mediapro (Imagina Media), amb una plantilla de 6.695 treballadors, és el segon grup espanyol de comunicació per ingressos. El 2018 va facturar 1.967 milions d'euros i va obtenir uns beneficis bruts de 222 milions. EPI, per contrast, va facturar 174,84 milions d’euros amb un benefici d'explotació de 2,28 milions, segons l’última informació disponible al registre mercantil.