Editorial Prensa Ibérica (EPI) ha confirmat avui la compra del Grupo Zeta, empresa editora dels diaris El Periódico de Catalunya i Sport, entre altres publicacions, com ja havia avançat El Nacional. EPI es converteix així en el primer grup de premsa per facturació de Catalunya, on té la seva seu, doncs els seus ingressos més els de Zeta, segons les xifres de 2017, sumen 311 milions d'euros, per davant dels 176 milions del Grup Godó, editor de La Vanguardia i Mundo Deportivo, que fins ara ocupava aquesta posició de lideratge.

Els diaris d'EPI i els de Zeta han publicat a les seves webs la mateixa nota de premsa tot explicant l'operació, rubricada entre Javier Moll (foto), president d'EPI, i Antonio Asensio Mosbah, president de Grupo Zeta. Els últims obstacles per a la firma de l'acord han estat l'abonament que s'havia de pagar al mateix Asensio, la xifra del qual es desconeix, encara que s'estima en prop de deu milions d'euros; el tancament de la planta d'impressió de Zeta a Parets del Vallès, ja en marxa; i el tancament d'almenys dues revistes, segons fonts del grup comprador.

L'operació espera l'autorització de la Comissió dels Mercats i la Competència.

Un desafiament de gestió

L'adquisició de Zeta suposa per a EPI duplicar ingressos, però també un desafiament de gestió notable, doncs Zeta va facturar 136 milions el 2017 i va fer pèrdues de 20,7 milions.

La incorporació dels mitjans de Zeta permet a EPI superar els 2,25 milions de lectors diaris dels seus diaris de paper, que venen gairebé 300.000 exemplars. En la seva versió digital, el grup consolidat suma 25 milions d'usuaris únics (xifra de dispositius que accedeixen a aquestes webs almenys una cop per mes) i 525 milions de pàgines vistes al mes, segons l'empresa auditora ComScore.

L'adquisició d'El Periódico i Sport "reforça de forma significativa la posició d'EPI a Catalunya, on edita Diari de Girona, Regió7 i el setmanari Empordà", diu la nota. També li permet sumar Mediterráneo, de Castelló, i completar així el seu domini al País Valencià, on ja edita els diaris Levante-EMV de València i Informació d'Alacant, i té dos canals locals de tv (Levante TV i Informació TV) i Radio Levante.

EPI entra també a Aragó i Extremadura, dos mercats on no hi era, amb El Periódico de Aragón, El Periódico de Extremadura i La Crónica de Badajoz. Altres dos diaris, Córdoba i La Grada s'incorporen també a EPI, que ja comptava 17 diaris regionals i locals, molts d'ells líders als seus mercats, com La Nueva España, d'Astúries, o Faro de Vigo.

Prensa Ibérica sumarà també dotze revistes especialitzades: Woman, Cuore, Rumore, Viajar, Stilo, Autohebdo Sport, Port, Digital Camera, Cartoon Network, Disney Channel, Neox Kidz i Like!, a més de 44 gratuïts i 50 publicacions d'empresa.