L’Observatori de Neologia (OBNEO), un grup de recerca de la Universitat Pompeu Fabra especialitzat a analitzar l'aparició de paraules noves, i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat per tercer any consecutiu una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2016.

La paraula escollida neologisme de l’any 2016 ha estat, per una àmplia diferència, vegà, -ana (amb el 21,6% dels vots), seguida per maridatge, (12,4% dels vots). La resta de vots han quedat molt repartits entre les deu paraules restants: micropoble (8,9 %), ciutat refugi (8%), invisibilitzar (7,8%), gihadista (7,7%), precaritzar (7,5%), antropocè (7,1%), nomofòbia (6,3%), futtoc (5,2 %), superlluna (5,2%) i transmèdia (2,3%).
 
El veganisme o vegetalisme és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d'origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals. Les persones que segueixen aquest corrent s’anomenen vegans.
 
D’aquesta tercera edició, els organitzadors del neologisme de l’any en destaquen el gran èxit de participació ―han votat 1.700 persones―, i, per tant, consideren que és "una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana".
 
Entre els participants se celebrarà un sorteig, i la persona premiada rebrà un volum de l’obra Gramàtica de la llengua catalana i un lot de llibres cedit per les editorials Comanegra, Adis, Gregal i Barcanova.