Els àlbums il·lustrats també són per a adults. En els últims anys cada vegada és més popular veure pel·lícules, sèries i llibres per a infants que tracten també temàtiques per als adults, però els àlbums il·lustrats encara s’entenen com un format orientat als més petits —excepte per als admiradors incondicionals del format—.

Gemma Capdevila ha publicat Un instant, un àlbum il·lustrat, en digital i animat enfocat als adults. “A mi m’encanten els ebooks il·lustrats per a nens i penso: si jo m’ho estic passant bé sent adulta, per què altres adults no poden gaudir com jo d’un àlbum animat?”, explica. La il·lustradora catalana ha creat aquest conte que és un clam a la llibertat. La protagonista és una noia que viatja entre paisatges onírics a la recerca de la calma, de l'evasió i de trobar-se a ella mateixa. Narrant els seus pensaments, reflexiona sobre el pas del temps, el futur i totes les possibles vides que hauria pogut viure.

'Un instant' balena - Gemma Capdevila

Il·lustració d'una balena al llibre 'Un instant'. (Gemma Capdevila)

La idea neix de manera imprevista un dels primers dies de relaxació del confinament. Capdevila va sortir a passejar i la seva ment, sense moure’s de lloc, va marxar molt lluny. I aquest és el trajecte que narra al llibre: “Era com un desig, era una manera d’escapar, de buscar la llibertat que ara mateix no tenim”. Un sentiment  de llibertat que moltes persones han tingut i tenen en la situació que estem vivint.

L'animació converteix el conte en màgic

El format digital permet innovar amb els recursos tecnològics. I és aquí on tot connecta. Llumetes que s'encenen i s'apaguen, ocells que canten i òlibes que volen en cels estrellats. Les il·lustracions oníriques, amb tocs de màgia i plenes de natura, com és habitual en les obres de Capdevila, es complementen amb petites animacions i sons ambientals que permeten endinsar-se totalment en aquest viatge i sentir la calma que cerca la protagonista de la història tot llegint els textos que l’expliquen. Es tracta d’una pausa de 22 pàgines —animades per Abde Daoui— que serveix per desconnectar i volar sense moure’s del lloc.

'Un instant' bosc - Gemma Capdevila

La natura és un dels elements recurrents en l'obra de Capdevila, també és present al llibre 'Un instant'. (Gemma Capdevila)

Tants 'Jos', i només una vida per fer-ho el millor que pugui

Potser aquesta frase interior seria la que resumeix l'essència del llibre. Aquesta frase i la paraula bonic. És un llibre preciós amb il·lustracions màgiques que serveix per gaudir d'una estona al sofà, però que alhora fa reflexionar. 'El que faig és el que vull fer?', 'Soc a temps de canviar-ho?', 'I si hagués escollit un altre camí?', no són frases textuals del llibre, però són alguns dels pensaments que evoca. És fàcil posar-se en la pell de la protagonista, fer el viatge amb ella i, un cop dins de les il·lustracions, impregnar-te de preguntes existencials sense adonar-te'n.

Un instant - Gemma Capdevila lletres

El llibre 'Un instant' et trasllada a fer un viatge intern per mons onírics. (Gemma Capdevia)

Un instant és un llibre digital, però el paper segueix sent un format molt especial i Capdevila no descarta poder editar l’àlbum de manera física en un futur. “Tenim aquest sentit com de propietat, que sigui tangible i de llibre-objecte i això no ho pot oferir de cap manera un ebook”. El llibre és autogestionat, per aquest motiu fer-lo en digital va reduir els costos. És en català i està traduït al castellà i l’anglès, les tres llengües que parla principalment l’audiència de l’autora: “Ja que tenia els recursos per fer-ho, vaig voler arribar al màxim de gent”.

Tràiler del llibre 'Un instant'. (Gemma Capdevila)

Aquest és el segon àlbum il·lustrat que Gemma Capdevila crea completament (text i imatge). Ha il·lustrat contes per a Planeta, Penguin Random House, Santillana i altres editorials internacionals. La tècnica mixta amb l’aquarel·la com a material principal i els elements de la natura i del món dels somnis caracteritzen les seves il·lustracions que ara ha traslladat en un llibre innovador.