La Trix, l'espectacular fòssil de Tyrannosaurus rex que s'exposa al Cosmocaixa es podrà veure fins el proper dilluns 21 de maig. Serà possible, doncs, veure'l durant la Nit dels Museus del proper dissabte. El dilluns, de 10 a 12h es podrà veure com els conservadors desmunten el fòssil per dur-lo cap al Museu de Ciències Naturals de París. L'exposició, que va ser prorrogada per l'interés de públic, ja ha estat visitada per més de 363.000 persones, i s'ha convertit en una de les mostres més vistes en la història del CosmoCaixa.

Un animal impressionant

La Trix (el tiranosaure era una femella) es va trobar gairebé sencera i en un admirable estat de conservació al desert de Montana, el 2013. Gràcies a que s'havien conservat entre la sorra, els ossos no estaven deformats i van permetre la reconstrucció fidel de l'esquelet. La tasca va anar a càrrec del paleontòleg Anne Schulp i del biòleg Freek Vonk, i el fòssil es va instal·lar al Naturalis Biodiversity Center, el Museu de Ciències Naturals de Leiden. Ben aviat es va convertir en una atracció de primer ordre i els holandesos el van batejar com Trix (per la reina Beatrix). Ben aviat va convertir-se en una atracció a nivell mundial.

L'apassionant vida d'un dinosaure

Els paleontòlegs han fet molts estudis sobre aquest dinosaure. La Trix pesava entre 5.000 i 6.000 kg, gràcies a que menjava 50 kg de carn al dia (de fet, també engolia els ossos de les seves preses). Havia tingut una vida molt agitada. Tenia diverses costelles trencades, que s'havien cicatritzat bé, però que li podrien haver provocat alguns problemes greus. Sabem que havia sofert una malaltia important al maxilar, que podria haver estat molt dolorosa. A més a més, tenia una mossegada a la mandíbula, sens dubte, provocada per un combat amb un altre dinosaure (probablement, un altre tiranosaure). I a la cara hi mostrava unes grans esgarrapades, patides poc abans de la seva mort (tot i que no se sap si van ser determinants per a la seva defunció). I, a desgrat de tot, no en tenim ni idea de quin color era el dinosaure: tot i que els dibuixants de còmics han optar per pintar aquests animals de verd, alguns experts creuen que podrien haver tingut plomes de colors...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat