Aquest divendres, 18 de maig, és el Dia dels Museus... Una diada que potser passarà bastant desapercebuda perquè, en els darrers anys, allò que realment ha pres relleu ha estat la Nit dels Museus, que enguany se celebrarà el dissabte 19 de maig. 83 museus i equipaments culturals de Barcelona i els seus entorns tindran les seves portes obertes i oferiran una visita molt especial, completada amb actuacions musicals, espectacles, jocs, copes...  Una programació amplíssima, que es recomana consultar a través del web.

Nit Museus Castell Montjuïc Robert Ramos ICUB

Nit dels Museus al Castell de Montjuïc. Foto: Robert Ramos. ICUB.

Museus que trenquen el silenci

Gairebé tots els Museus seran oberts, de forma gratuïta, des de les 19h del vespre fins a la mitjanit, o encara més tard. En gairebé totes les instal·lacions s'oferiran visites comentades. Però el més important seran les activitats complementàries que presentaran els diferents museus. Al Museu Etnològic i de les Cultures del Món, a la seva seu del carrer Montcada oferiran tres sessions d'improvització teatral, mitjançant un acord amb el Tantarantana Teatre. La Fundació Antoni Tàpies, a més de diferents performances, presenta una originalíssima interpretació de l'Himne de l'Alegria de la Novena Simfonia de Beethoven, amb un piano Bechstein perforat al mig, on es situa el pianista. També hi haurà música, òbviament, al Museu de la Música; enguany, la visita gratuïta serà amenitzada per música africana. En canvi, el CaixaFòrum s'inclina pels sons de fusió i inspiració brasilera del grup Ganzá; també el CosmoCaixa ha preparat nombroses activitats, entre les que destaquen les sessions de planetari per a nens de diferents edats.

Museu Mares Nit Museus Robert Ramos ICUB

Nit dels Museus al Museu Marés. Foto: Robert Ramos. ICUB.

Brossa al Museu Marés

El Museu Marés presentarà, durant la Nit dels Museus, tres lectures dramatitzades d'obres de Joan Brossa, coorganitzades amb La Seca Espai Joan Brossa. Ben a prop, el MUHBA, a la seva seu central de la plaça del Rei, organitza al Tinell una instal·lació performàtica amb la participació dels visitants. El Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament, la Nit dels Museus, organitza visites comentades a la muralla romana. En canvi el Museu d'Història de Catalunya ha organitzat 9 photocalls en què els visitants podran fer-se fotografies situant-se en diferents episodis de la història de Catalunya. També hi haurà un photocall centrat en la figura d'Indiana Jones al Museu d'Arqueologia de Catalunya, on també hi hauran nombrosos tallers, per a adults i per a famílies. La Fundació Vila Casas del Poblenou s'inclina per la instal·lació The coconut effect, basada en el joc del ping-pong.

Palau Virreina Nit Museus Robert Ramos ICUB

Palau de la Virreina. Nit dels Museus. Robert Ramos. ICUB.

Montjuïc bull

La Muntanya de Montjuïc serà un dels escenaris importants de la Nit dels Museus. El Castell de Montjuïc ha optat per oferir diverses instal·lacions d'Arts Visuals. No gaire lluny, al Museu Nacional d'Art de Catalunya hi haurà accions de recreació històrica centrades en el Renaixement (i a la Sala Oval hi haurà, durant tota la nit, oferta gastronòmica). Sense sortir de Montjuïc, la Fundació Joan Miró ofereix el taller "Vivim la ciutat", en què es suggereix "reverditzar" Barcelona, i també activa l’obra Alterbees, d’Alfonso Borragán: un conjunt de seixanta cilindres fonogràfics fets de cera d’abella on l’artista ha gravat les coordenades de llocs de reunió de persones en la freqüència d’aquests insectes. El Museu Etnològic de Montjuïc ofereix un projecte de recerca que combina les músiques tradicionals catalanes i valencianes amb música contemporània. I el Museu de les Arts Escèniques, a l'Institut del Teatre, mostrarà els seus fons de reserva, i comptarà amb actuacions a càrrec dels alumnes del propi Institut; també oferirà tallers per a nens i per a adults.

Museu Disseny Nit Museu Robert Ramos ICUB

Nit dels Museus al Museu del Disseny. Foto: Robert Ramos. ICUB.

El so del vapor

El Recinte Modernista de Sant Pau es decanta per l'oferta musical, amb tres concerts al llarg de la nit de jazz, soul i Rhythm’n’Blues. En canvi, El Born CCM, opta pel circ, amb una actuació empeltada de col·loqui. El MACBA ofereix nombroses activitats, una de les més destacades és Revolta en el còmic, un cicle d'intervencions entorn al còmic i la seva relació amb altres disciplines artístiques.  El Museu AGBAR de les Aigües de Cornellà posarà en marxa la seva centenària màquina de vapor, una espectacular peça d'arqueologia industrial, però també oferirà un joc de rol i una actuació musical. El Museu de Ciències Naturals, del Fòrum, espera en aquest cas mobilitzar al veïnat del barri i fer sentir el centre com una institució del barri, amb una activitat amb el suggerent títol Estrena't al Museu. Però l'oferta, aquests dies, és amplíssima. L'any passat va mobilitzar 175.000 persones.