L'editorial Laertes publica aquest febrer la novel·la Soc Llegenda, de Richard Matheson, una de les obres vampíriques més importants de tots els temps. Es tracta d'una edició revisada —i en català— de la traducció que la mateixa editorial va publicar el 1988.

El llibre explica la història de Robert Neville, qui sembla ser l'únic supervivent d’una guerra bacteriològica que ha assolat el planeta i convertit la resta de la humanitat en vampirs. La novel·la, tot un clàssic en el seu gènere, és un pertorbador relat sobre la soledat i l'aïllament i una magnífica reflexió sobre conceptes com la normalitat, l'anormalitat el bé i el mal. 

La inspiració de Stephen King

L'obra original es va publicar el 1954 i va servir d'inspiració a grans autors del gènere de terror com Dean Koontz, William Campbell Gault o Stephen King. L'escriptor d'It i The Shining, de fet, va assegurar que Matheson és un mestre a qui calia admirar per la força dels seus relats i la manera de sorprendre en cada una de les seves línies.

Matheson (1926-2013), escriptor i guionista per al cinema i la televisió, va publicar el seu primer el relat, Nascut d’home i de dona, el 1951. Molts dels seus relats es van popularitzar a través de les adaptacions de la mítica sèrie La dimensió desconeguda, mentre que algunes de les seves novel·les i històries —L'increïble home minvant, El diable sobre rodes, Quan els somnis vindran, Soc llegenda— s'han convertit en pel·lícules de renom.

L'adaptació de Soc Llegenda

Si Soc Llegenda s'ha fet un lloc en l'imaginari col·lectiu del món de la cultura, però, és, en part, gràcies a l'adaptació cinematogràfica que l'any 2007 va protagonitzar Will Smith. El film de Francis Lawrence, la tercera adaptació de la novel·la després de The Last Man on Earth (1964) i The Omega Man (1971), va ser la setena pel·lícula més vista de l'any. Tot i així, la producció també va rebre diverses crítiques pels canvis significatius en relació a la novel·la que va dur a terme.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat