Els teatres públics i privats de Catalunya han advertit avui, a través d'un comunicat, que la reclamació del Ministeri d'Hisenda de l'IVA de les subvencions d'anys anteriors posa en risc tot el sector cultural. Les productores cinematogràfiques també estan en perill. Fins ara les subvencions atorgades per al foment de la cultura havien estat considerades no subjectes a IVA per totes les administracions públiques, emparant-se en la Llei de l'IVA. Ara, el Ministeri d'Hisenda continua una campanya d'inspeccions per cobrar l'IVA de les subvencions d'exercicis anteriors. Al Festival Temporada Alta de Girona se li reclama un milió d'euros, al Teatre Lliure 1,3 milions i al MACBA 1,1 milions. El Temporada Alta ha advertit que podria veure's obligat tancar si ha de pagar aquesta quantitat. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals també està en risc: se li exigeixen 167,4 milions d'euros, corresponents als exercicis 2015, 2016 i 2017.
Contra la llei?
Alguns agents del món cultural consideren que aquestes inspeccions contravenen la darrera llei en aquest àmbit. El 9 de novembre es va aprovar al Congrés dels Diputats la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, que introduïa una disposició en què es deixava clar el criteri de no subjecció a l’IVA de les subvencions a la cultura. Però la nova norma no s'ha aplicat amb criteri retroactiu.
Recursos
Productors Audiovisuals Federats (PROA), l'entitat sense ànim de lucre que va gestionar Catalan Films & TV en anys anteriors, ja va abonar 70.000 euros aquesta setmana per l'IVA endarrerit. Els reclamaran per via judicial, però temen que en el millor dels casos puguin passar 3 o 4 anys fins que es faci efectiu el retorn. Davant aquesta situació l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) proposa una estratègia conjunta de totes les entitats públiques afectades. Els ha suggerit que facin totes les al·legacions possibles i que no paguin fins que no hi hagi sentència ferma. Es dona la paradoxa que algunes entitats que no havien abonat l'IVA havien superat inspeccions d'IVA en els darrers mesos.
Catalunya en el punt de mira
Aquestes inspeccions estan afectant, sobretot, a Catalunya, perquè és on les institucions tenen una composició més "característica" amb fundacions i consorcis. Hi ha qui ha considerat aquestes inspeccions com un "atracament a mà armada a la cultura" i des de les xarxes socials s'ha considerat que aquesta estratègia completa l'article 155 com un mitjà per emmordassar qualsevol dissidència. Ada Colau ha desvinculat aquest problema del 155, però ha demanat per carta al ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, que aturi les inspeccions i deixi de reclamar l'IVA per no posar en perill el sector cultural.