Mentre a la Casa Blanca Donald Trump i Benjamin Netanyahu discuteixen l'assoliment d'un possible alto el foc a Gaza, la violència s'intensifica en un altre dels punts calents de la regió: el Iemen. Poques hores després d'un atac houthi —la milícia recolzada per l'Iran que es concentra, sobretot, davant les costes del mar Roig— contra un vaixell comercial que es dirigia al canal de Suez, Israel ha bombardejat aquest dilluns objectius concrets a tot el país

Segons un informe de l'exèrcit britànic, l'embarcació assaltada, que transportava ferro de la Xina a Turquia i havia fet escala a Israel, va ser objectiu d'atacs per part "d'un conjunt de petits vaixells que van obrir foc amb armes petites i granades autopropulsades", i va començar a enfonsar-se poc després. Afortunadament, un vaixell mercant que passava per la zona va poder rescatar tots els membres de la tripulació i, finament, no hi va haver ferits. Poques hores després, la força aèria israeliana va enviar prop de 20 avions de combat a objectius houthis, atacant tres ports iemenites i una central elèctrica. Segons Tel-Aviv, l'operació va ser una resposta als "atacs repetits" dels houthis contra els interessos d'Israel. "El Iemen serà tractat com Teheran. Qualsevol que intenti fer mal a Israel serà colpejat, i qualsevol que aixequi una mà contra Israel li serà tallada", va asseverar aquest dilluns el ministre de Defensa israelià, Israel Katz, en un comunicat oficial. 

La milícia que no capitula mai 

Des de l'inici del conflicte entre Israel i Hamàs, els houthis han disparat míssils contra Tel-Aviv i han atacat o segrestat molts dels vaixells mercants que travessen el mar Roig. Les hostilitats es van reduir substancialment durant el breu alto el foc a principis d'any i, poc després, els houthis van decretar una pausa en els atacs contra els vaixells que transiten diàriament per l'important corredor marítim. Tot i això, a principis de maig, els Estats Units van llançar una onada de míssils contra objectius houthis, en una operació qualificada de "decisiva i poderosa" pel mateix Trump. El republicà asseguraria poc després que la milícia "havia capitulat" i "no volia lluitar més". Aquesta darrera escalada sembla indicar, però, que el grup rebel del Iemen encara està lluny de posar fi a les seves activitats al mar Roig, tot i el constant esforç de la Casa Blanca per protegir el transport marítim global. 

Els houthis, a més, compten amb el suport de Teheran, que nodreix la milícia amb finançament, armes i formació. Després d'aquest darrer intercanvi d'hostilitats amb Tel-Aviv, el grup ha assegurat que continuarà atacant vaixells vinculats a Israel o que es dirigeixen a ports israelians. Fa tan sols dos mesos, Trump, després d'anunciar l'èxit de la seva campanya de bombardejos sobre el Iemen, es burlava de la milícia i assegurava que ja no suposava un perill: "Si us plau, no ens bombardegeu més i no atacarem més els vostres vaixells", deia el republicà en to jocós, imitant el que, segons ell, pensaven els houthis. Pel que sembla, el grup rebel del Iemen encara estan lluny de deposar les armes definitivament i suplicar clemència a Washington. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!