L'incendi dels Ports segueix fora de control i no s'espera que fins passat el migdia, quan entri la marinada, els Bombers li puguin posar el peu al coll. Durant tota la nit s'ha treballat a contrarellotge, tot i que amb el mestral complicant la feina, per evitar que les flames que havien saltat l'Ebre, a Tivenys i Bítem, progressessin en direcció a la serra de Cardó, un fet que podria convertir l'incendi en molt gran, superant de llarg el potencial de 3.500 hectàrees que havien projectat ahir els analistes dels Bombers, per les diverses zones on es creia que podria avançar el foc. Aquesta serà també la prioritat durant aquest matí, a banda i banda de l'Ebre, atents que els focus secundaris, que en algun moment han arribat a saltar uns 200 metres, compliquin encara més la feina. Els altres flancs, més enllà d'aquest de Xerta i de la C-12, a tocar del riu, evolucionen millor, ha assegurat el cap dels Bombers, l'inspector David Borrell, des de Tortosa, on s'ha instal·lat el centre de comandament avançat i des d'on es dirigeixen les operacions. La consellera de l'Interior, Núria Parlon, també ha participat, a les set del matí, en la primera reunió de valoració de la nit i després ha donat novetats als alcaldes i també als mitjans de comunicació.


El cap dels Bombers ha apuntat que preveuen que el vent torni a incrementar-se durant les primeres hores del matí, però a partir del migdia s'espera que canviï, amb vents de marinada, cosa que permetria als Bombers plantejar un pla d'acció amb una situació "que no té res a veure amb la d'ara". Ha afegit que, després de dies amb condicions molt extremes, aquest dimarts "no és el pitjor dia" de cara al fet que es puguin declarar més focs, un fet que els fa ser optimistes, si bé, amb molta precaució, sabent com va canviar ahir, en poca estona, la situació. Parlon ha reconegut que la passada nit ha estat "molt complicada", principalment pel canvi de vent que va fer que s'arribessin a ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora. En aquest sentit, el flanc esquerre va traspassar la carretera que va de Paüls a Xerta i això va dificultar les tasques d'extinció. Amb tot, ha apuntat que s'ha aconseguit l'objectiu tàctic que el foc no anés cap a la vall de Cardó. La consellera ha dit, però, que encara queden "hores crítiques".

L'incendi ja ha superat les 2.500 hectàrees afectades 

Durant tot el dia es continuarà lluitant contra les flames, a la zona on se les pot atacar cara a cara, i també en aquelles on cal fer-ho des de l'aire o desplegant, per terra, equips manuals. Durant tota la nit els caps dels Bombers han mogut els efectius per tot el perímetre, que ja supera, en àrea, les 2.500 hectàrees —caldrà ara que els Agents Rurals analitzin quina superfície s'ha arribat a cremar— per anar responent a les represes i els canvis de les carreres. Per sort, les dues llengües que han passat l'Ebre, amb l'acció del GRAF sobre el terreny, s'han pogut contenir i s'espera que no progressin, però els esforços ara són aquí, amb efectius desplegats a la carretera C-12, un punt fàcil on atacar les flames.

Els mitjans aeris, amb el suport també d'equips del Ministeri d'Agricultura, els FOCA, de gran capacitat, ja es troben treballant sobre el terreny. A més, també es desplegarà un bombarder de la Unitat Militar d'Emergències (UME), ja que ahir al vespre el govern català va demanar-ne l'activació a l'exèrcit. Juntament amb equips d'extinció de terra, i buscant les oportunitats que deixi el vent sec de mestral, i, sobretot, esperant la marinada, es treballarà sense descans per intentar encerclar les flames i estabilitzar-lo aquesta tarda. La jornada, com la nit, serà llarga.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!