Després de més de trenta dies confinats a casa, necessitem un aire de creativitat per fer els nostres plats més divertits i així gaudir-los més. D'això va el plat que us presentem avui: risotto amb tomàquet i alfàbrega cuinat pel xef Eduard Xatruch del restaurant Disfrutar (i la gran col·laboració de les seves filles).

A Xatruch el precedeixen altres grans xefs d'aquest país, tots Premis Nacionals de Gastronomia, que dues vegades a la setmana ens ofereixen les receptes des del cor de casa seva, la cuina. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i ElNacional.cat han publicat conjuntament receptes del xef Carles Gaig i els seus ous fregits (amb aigua!), de la xef Fina Puigdevall del bell Restaurant Les Cols amb el farro amb ous escalfats, el tercer va ser el xef Nandu Jubany amb les seves patates estofades, el quart era Joan Roca amb l'arròs a la cassola, i la Núria Gironés de Ca l’Isidre va endolcir la Pasqua amb la recepta d'una mona típica del Penedès.

El restaurant Disfrutar, obert des de desembre del 2014, neix després d'anys de treball intens a El Bulli, on Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch es van conèixer i formar professionalment, i després de refermar el treball realitzat al Compartir, inaugurat l'abril del 2012 a Cadaqués.

Avui Xatruch ens presenta un risotto amb tomàquet i alfàbrega. Que aprofiti!

Situat a l'Eixample, just davant del Mercat del Ninot, el Disfrutar sorprèn pel seu disseny. El respecte per la història i l'herència del Mediterrani en són la inspiració, i la ceràmica, el fil conductor que marca l'espai interior. La zona d'accés està inspirada en Barcelona, en els forjats del Mercat del Ninot i en els colors de la ceràmica mironiana. El passadís central, fet de ceràmica amb els colors i textures de l'argila, travessa la cuina que queda totalment a la vista del client i dona pas al menjador principal, que està inspirat en els petits pobles de pescadors i destaca per ser un espai lluminós i blanc, que transporta fora de la ciutat i enllaça amb la terrassa; un espai que pica l'ull al Compartir. En definitiva, un local sorprenentment mediterrani, amb un tracte proper i acollidor, i amb una cuina creativa pensada per disfrutar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Disfrutar (@disfrutarbcn) on

A finals del 2015, quan se celebrava l’any de l’obertura del restaurant, el Disfrutar va rebre la seva primera estrella Michelin de la Guia Michelin i va ser reconegut amb dos sols a la Guia Repsol. A més, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició el va nomenar “Restaurant de l’Any”. El 2016, el Disfrutar va ser nomenat el Millor Nou Restaurant d'Europa per Opinionated About Dining (OAD). L'any 2017, Disfrutar es va estrenar a la llista 51-100 de The World's 50 Best Restaurants assolint el número 55 i va ser reconegut amb el premi The Miele One To Watch al restaurant amb més potencial de l'any també de la mà de The World's 50 Best Restaurants. També es va situar al número 29 de la llista Top 100+ European Restaurants 2017 dels millors restaurants d'Europa d'Opinionated About Dining. Encara el 2017 també va ser distingit amb tres sols a la Guia Repsol i amb la segona estrella Michelin. I la guia italiana Identità Golose va reconèixer l'Eduard Xatruch, l'Oriol Castro i en Mateu Casañas com els millors xefs estrangers en la seva edició per al 2018.


Eduard Xatruch, Oriol Castro and Mateu Casañas   @Joan Valera

Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas / Foto: Joan Valera

El 2018, la llista Top 100+ European Restaurants de l'OAD va situar el Disfrutar al número 12 dels millors d'Europa. Una posició que manté el 2019. Disfrutar també va aconseguir, el 2018, el número 18 a la llista de The World's 50 Best Restaurants, i va ser la Millor Nova Entrada d'aquell any. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Disfrutar (@disfrutarbcn) on

El 2019, Disfrutar se situa al número 9 a la llista de The World's 50 Best Restaurants. I The Best Chef Awards col·loca el restaurant al número 5, i és la millor entrada de la llista. A més, reconeix el Disfrutar amb el premi Gourmet al millor restaurant de Barcelona. També el 2019 rep un reconeixement especial a la Cuina en Equip als Premis Nacionals de Gastronomia 2018 de la Reial Academia de Gastronomia. 

I, segons la Guia Macarfi, els anys 2016, 2017, 2018 i 2019, Disfrutar ha estat el Millor Restaurant de Barcelona. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat