Per tal de fer més amè i entretingut el confinament pel coronavirus, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i ElNacional.cat hem posat en marxa una iniciativa pionera als mitjans de comunicació catalans que apropa els grans cuiners del país a través de receptes breus i fàcils de fer a casa. La primera recepta que vam poder gaudir va ser la del xef Carles Gaig i els seus ous fregits, la segona va ser de la xef Fina Puigdevall del restaurant Les Cols i els seu farro amb ous escalfats

Són unes propostes culinàries ideals per aquests dies de confinament que es poden seguir a través d'un tutorial en vídeo que els xefs catalans graven a les cuines de casa seva. En successives entregues apareixeran tots els cuiners que han estat guardonats amb el Premi Nacional de Gastronomia que entrega anualment l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, que ha celebrat ja XVII edicions i que es va iniciar el 2002 amb el Celler de Can Roca de Girona. 

El torn d'avui és pel reconegut xef Nandu Jubany amb la recepta de les patates estofades, una proposta perfecta per fer a casa! La recepta està acompanyada de les il·lustracions del seu fill Eudald Jubany. 

Jubany diu no tenir la recepta màgica per aquest moment actual, però veu el got ple i ens envia un missatge optimista.

La trajectòria de Nandu Jubany

Nandu Jubany neix a Monistrol de Calders, el 19 de gener de 1971. Als 18 anys ingressa com a cap de cuina al Urbisol, el restaurant familiar, i posteriorment treballa en altres establiments de prestigi com el Cabo Mayor de Madrid o la Fonda Sala d'Olost de Lluçanès, on s'inicia en el tractament de les carns de caça. També passa un temps a Euskadi, a la cuina de Juan Mari Arzak, i al Bodegón Alejandro, de Martín Berasategui, on pren consciència del que representa treballar en un restaurant gastronòmic.

En aquesta primera etapa, dos cuiners catalans deixen una empremta notable en la seva vida i professió: Carles Gaig, a l'establiment cuinava en els seus dies de descans setmanal i amb qui té una gran afinitat humana i culinària; i Faust Terra, conegut com Marcel, qui li va donar la confiança necessària per començar la cursa de cuiner de restaurant gastronòmic.

A la tardor de 1995, Nandu Jubany i la seva dona, Anna Orte, obren les portes de Can Jubany en una acollidora masia d'arquitectura tradicional reconvertida en un espai per descobrir un nou concepte gustatiu i, molt aviat, en un referent gastronòmic. Només tres anys després d'obrir, el 1998, el restaurant i el seu xef reben l'estrella Michelin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nandu Jubany (@nandujubany_oficial) on

El 2001, amb Can Jubany totalment consolidat, comença una etapa d'expansió de el projecte culinari Jubany, que es concreta amb l'obertura d'un segon establiment: Mas d'Osor, a Viladrau. Aquest restaurant situat al cor de l'Montseny s'ha convertit en poc temps en un espai de referència per a celebracions i esdeveniments.

Des d'aquest moment, la participació de l'xef en actes de referència dins el món de la gastronomia s'incrementa de forma progressiva. El 2002 participa al "Salone de l'Gust de Slow Food" de Torino i el 2003 a "La Ciutat de l'Gust", a Roma. El mateix any, Jubany té la seva pròpia vitrina a l'exposició "Els genis de foc" al Palau Robert de Barcelona.

Al juliol de 2005 obre El Serrat de l'Figaró, a Taradell, una segona sala de banquets i convencions que incrementa l'oferta de Jubany, i on també s'ubica R + D Gastronomia, una empresa de solucions gastronòmiques.

A poc a poc va prenent força la faceta de l'equip Jubany com a organitzador de banquets per a grans esdeveniments que més tard derivarà en la creació de Jubany Events. L'expansió de Jubany contínua el 2006, quan Nandu inaugura l'Hotel Mas Albereda a Sant Julià de Vilatorta, un petit gran hotel de 21 habitacions fruit de la reconstrucció d'una masia catalana de al segle XVI. També aquest any l'equip Jubany es responsabilitza de l'restaurant Zona Diesel, un establiment de menús diaris d'alta qualitat en una àrea de serveis de Vic.

L'any següent Nandu s'implica per primera vegada en la coordinació de la cuina d'un gran esdeveniment anual a què encara segueix vinculat: el nomenament de l'Català de l'Any, que organitza El Periódico de Catalunya i que inclou un sopar servit pels principals noms de la gastronomia catalana.

El 2008 l'equip Jubany és el protagonista d'un dels sopars organitzades per Caixa Catalunya i servides al terrat de la Pedrera, a Barcelona.

El 2010 Can Jubany tanca per obres els mesos d'agost i setembre i reobre les portes a l'octubre, amb un establiment totalment reformat i una cuina nova. És la manera escollida pel xef de celebrar els 15 anys d'aquest establiment, que s'ha convertit en una referència de la gastronomia catalana. Aquest mateix any, al costat de l'restaurant, Nandu Jubany crea el seu hort, els fruits omplen els plats que ell i el seu equip serveixen als comensals.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nandu Jubany (@nandujubany_oficial) on

El 2010, 2011 i 2013 Nandu Jubany participa al curs "Science & Cooking" de la Universitat de Harvard, als Estats Units, impulsat per la Fundació Alícia, amb una ponència sobre l'elaboració d'emulsions i l'allioli.

A l'hivern de 2011 Nandu s'uneix a Carles Gaig, gran amic i col·lega, per impulsar un nou projecte: la gestió dels restaurants Orígens, Arrels i Sol i neu de l'Sport Hotel Hermitage & Spa d'Andorra. L'equip Jubany es posa a l'capdavant dels fogons d'aquest exclusiu resort de desembre a maig, quan passa el relleu a Gaig, a l'estiu i tardor.

El 2013 s'incorpora com a assessor gastronòmic de Majestic Hotel Group, propietat de la familia Soldevila-Casals i amb qui reobre, al febrer de 2014, el restaurant Petit Comitè de Nandu Jubany.

En 2014, la Guia Repsol concedeix el seu màxim reconeixement gastronòmic d'Espanya a l'restaurant Can Jubany amb tres sols Repsol. En el mateix any obre el restaurant FOC, a Singapur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nandu Jubany (@nandujubany_oficial) on

L'any 2015 celebra els 20 anys de l'restaurant Can Jubany.

Just un any després, el 2016, celebra el 10è aniversari de Mas Albareda i inaugura dos nous restaurants: Can Carlitos, a Formentera, i el Foc Sentosa, a Singapur.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat