La consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, ha reivindicat la necessitat de declarar la cultura com un servei essencial després de l'impacte que ha tingut la pandèmia del coronavirus en aquest sector: "La cultura ha passat i està passant moments molt difícils, potser d'una forma fins i tot més descarnada que altres sectors."

Angels Ponsa ple Parlament ACNLa consellera al seu primer ple / ACN

Ho ha fet en la seva primera intervenció en el ple Parlament d'aquest dimecres durant la sessió de control al Govern, després d'haver estat nomenada recentment consellera de Cultura, en substitució de la seva predecessora Mariàngela Vilallonga: "És un honor tornar a aquesta Cambra, la Cambra de la paraula i la sobirania del país."

Ha defensat que --com ha demandat el president de la Generalitat, Quim Torra-- en el context actual és necessari "facilitar la protecció de la cadena de valor de la cultura, des de creadors fins a associacions i empreses culturals, i preservar el teixit cultural" de Catalunya.

Apel·lació al consens

Abans del ple, la nova consellera de Cultura ha apel·lat al consens polític, perquè considera que després de la pandèmia, no es pot "entrar en disputes polítiques", en ser preguntada per les divisions entre JxCat i el PDeCat.

"Soc una persona d'intentar arribar a consens, no m'agraden les divergències. He treballat d'un costat i un altre per intentar aproximar posicions", ha assegurat Ponsa en una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio.

L'acabada de nomenar consellera de Cultura ha descartat valorar les declaracions de la seva predecessora en el càrrec, Mariàngela Vilallonga, sobre l'ús del castellà en TV3: "No comentaré aquestes declaracions, no tinc per costum jutjar ningú. El que hem de fer entre tots, i els mitjans públics ens han d'ajudar, és incrementar l'ús del català".

Ponsa ha defensat que s'està fent una bona feina al vessant del coneixement d'aquesta llengua, però "l'ús és el que falta", per la qual cosa ha cridat a fer un acord de ciutadania per aconseguir que el català sigui una llengua comuna i de connexió, en les seves paraules.

Preguntada pel perfil que tindrà al capdavant del departament de Cultura, Ponsa ha afirmat que buscarà l'equilibri, però evitarà la sobreexposició, ja que considera que la seva tasca és "fer visible el sector i ser al seu costat, escoltar-lo".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat