La prestigiosa revista Variety ha elogiat la indústria audiovisual catalana i Això no és Suècia, en un article d'aquest dimarts. Ja només en el títol, el mitjà nord-americà especialitzat en cinema assegura que la sèrie "mostra el que Catalunya pot aportar com a potència televisiva". "En els últims set anys, Catalunya ha construït una pròspera indústria cinematogràfica que ha sigut l'enveja d'altres regions d'Europa", sentencia. Així, fa esmena especial a la directora Carla Simon i als seus dos grans fils Alcarràs i Estiu 1993.

De fet, Variety reconeix que Simon va obrir amb Estiu 1993 "el primer moviment cinematogràfic a Espanya en dècades: pel·lícules de ficció basades en gran manera en un lloc específic, però parlant de grans temes socials o de gènere". Després d'aquest èxit, "ara Catalunya intenta aconseguir el mateix impacte amb la seva indústria televisiva". Fa referència a Això no és Suècia, la sèrie d'Aina Clotet que es presenta a festivals internacionals i que "diu molt sobre les noves ambicions de la indústria catalana". Però la cosa no acaba aquí, ja que l'article també fa esment a l'ICEC (Institut Català d'Empreses Culturals), 3Cat i "la creixent atracció de Catalunya com a soci de coproducció internacional".

El suport a l'audiovisual català

La revista considera que "una clau d'aquesta atracció és el nou suport estatal a la televisió del govern català". "El 2022, l'ICEC de Catalunya, la seva enèrgica agència de la indústria cultural, va atorgar subvencions per valor d'1,5 milions d'euros cadascuna a cinc ambicioses sèries en català amb un pressupost superior a 4 milions d'euros i amb entre 6 i 10 episodis", explica. A més, remarca que aquesta mena de subvenció "pot ser única a Europa". Si això és possible és perquè "el govern de Catalunya ha respost enèrgicament" amb l'augment del finançament. "La consolidació del sector audiovisual de Catalunya figura com un dels quatre objectius estratègics del Govern". 

Després d'elogiar Això no és Suècia i com l'impuls públic ha resultat clau per fer que sigui un èxit, Variety reconeix que "caldrà algun temps perquè el sector cinematogràfic català es diversifiqui cap a la televisió o ampliï la seva reserva de talent". I, finalment, destaca la importància de la inversió que els proveïdors de serveis de televisió hauran de fer en productes en català, basc i gallec: "Queda per veure com es desenvolupa, però l'efecte sembla positiu per a la producció catalana".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!